Asigurările facultative la locuinţe, în creştere

Data: 28 Feb 2023

Vânzările de poliţe facultative pentru asigurarea locuinţelor au înregistrat o creştere semnificativă în perioada imediat următoare cutremurelor produse în Turcia şi judeţul Gorj. De exemplu, vânzările zilnice de poliţe facultative pentru locuinţe emise de Generali România s-au majorat de până la cinci ori, Asirom a înregistrat o creştere de aproximativ 50% faţă de tendinţa normală a perioadei, în timp ce Signal Iduna Asigurări a înregistrat pe acelaşi segment o creştere de peste 40%.

Reprezentanţii NN Asigurări au transmis că intensificarea activităţii seismice din regiune „a crescut gradul de conştientizare privind importanţa unor măsuri de protecţie într-o astfel de situaţie neprevăzută care poate pune în pericol vieţile oamenilor şi casele lor”. 

Alexandru Ciuncan, preşedinte și director general al Uniunii ­Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România ­(UNSAR), a concluzionat că la nivel general se poate vedea un interes în creştere al proprietarilor de locuinţe pentru a accesa o astfel de soluţie de protecţie financiară. Cu toate acestea, asigurătorii nu sunt convinşi că trendul se va menţine pe parcursul întregului an 2023, astfel că prognozează o creştere de aproximativ 20% comparativ cu anul 2022. 

Asigurările obligatorii PAD acoperă trei riscuri catastrofale: cutremure, inundaţii şi alunecări de teren în limita a 10.000 de euro sau 20.000 de euro, în funcţie de tipul locuinţei.

Poliţele facultative de asigurări pot acoperi mai multe riscuri, astfel că pe lângă locuinţa propriu-zisă, printr-o asigurare facultativă se pot asigura şi bunurile din locuinţă, dar şi răspunderea civilă faţă de terţe persoane. Conform datelor de PAID, 484 de dosare de daună au fost deschise până joi în urma cutremurelor din Gorj, produse în zilele de 13 şi 14 februarie. (O. N.)