Asistenţa religioasă a celor privaţi de libertate

Un articol de: Danielgrigore Filimon - 17 Aprilie 2013

În Monitorul Oficial nr. 187, partea I, din 3 aprilie 2013, a fost publicat Ordinul nr. 1.072/C al ministrului justiţiei pentru aprobarea Regulamentului privind asistenţa religioasă a persoanelor private de libertate aflate în custodia Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

Actul normativ reglementează asistenţa religioasă a persoanelor private de libertate aflate în custodia Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, cu respectarea unor drepturi şi libertăţi fundamentale ale omului, precum libertatea de conştiinţă şi religie, respectiv a pluralismului religios. În acest context, pentru a răspunde nevoilor de asistenţă socială a persoanelor private de libertate, Administraţia Naţională a Penitenciarelor, prin unităţile subordonate, permite accesul reprezentanţilor cultelor şi asociaţiilor religioase recunoscute de lege în mediul penitenciar. Accesul acestora în incinta penitenciarelor se face prin intermediul unei solicitări formulate în scris de către reprezentanţii cultelor sau asociaţiilor religioase recunoscute de lege, aprobată de către directorul unităţii respective. Această solicitare de acces, însoţită de lista nominală cuprinzând persoanele care vor desfăşura activităţi specifice în mediul penitenciar, trebuie depusă până la sfârşitul lunii noiembrie a fiecărui an şi are valabilitate pentru întreg anul calendaristic următor. 
 
De asemenea, se reglementează faptul că, în unităţile subordonate, Administraţia Naţională a Penitenciarelor are obligaţia de a asigura spaţii care să permită exercitarea libertăţii de credinţă a persoanelor private de libertate aflate în custodie, în prezenţa şi cu asistenţa reprezentanţilor cultelor. În acest sens, persoanele private de libertate aflate în custodia Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor îşi pot declara, pe propria răspundere, confesiunea religioasă, exprimând opţiunea de a participa la oricare din activităţile cu caracter religios sau de a solicita ori refuza asistenţa religioasă din partea reprezentantului unui cult.
 
Activităţile cu caracter religios sau moral-religios se pot desfăşura în mediul penitenciar, cu respectarea regulamentelor interne, pe baza unui program stabilit de administraţia fiecărei unităţi subordonate. În acest sens, se reglementează faptul că reprezentanţii cultelor sau ai asociaţiilor religioase recunoscute de lege care au acces în mediul penitenciar pot face donaţii, pot distribui publicaţii şi obiecte religioase persoanelor private de libertate. Totodată, la solicitarea persoanelor aflate în detenţie, reprezentanţii cultelor sau asociaţiilor religioase recunoscute de lege pot oferi alimente, cu respectarea regimului normativ cu privire la primirea pachetelor. 
 
În scopul diversificării programelor educative cu conţinut moral-religios şi pentru atragerea unor resurse umane, materiale şi financiare pentru desfăşurarea proiectelor de parteneriat la nivel naţional, Administraţia Naţională a Penitenciarelor poate încheia protocoale de colaborare cu unele culte şi asociaţii religioase recunoscute de lege. 
 
Un astfel de protocol există între Biserica Ortodoxă Română şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor, el fiind reînnoit în data de 26 martie 2013. Acest protocol de colaborare reprezintă modul de formalizare a relaţiilor de colaborare şi cooperare existente între Biserica Ortodoxă Română şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor, prin semnarea lui stabilindu-se cadrul general în care se desfăşoară activitatea preoţilor din penitenciare, precum şi modalităţile de realizare a unor activităţi cu implicaţii sociale, educaţionale şi moral-creştine.