Asociaţia Părinţi pentru Ora de Religie, în Alba şi Bihor
La Alba Iulia şi la Oradea s-au constituit, în cadrul unor întâlniri publice filialele judeţene ale Asociaţiei Părinţi pentru Ora de Religie (APOR). Părinţii au solicitat ca elevii să beneficieze în continuare de o educaţie religioasă conform principiilor spirituale creştine şi tradiţiei româneşti.
La Alba Iulia s-a constituit, în cadrul unei întâlniri publice moderate de Romeo Moşoiu, filiala Alba a Asociaţiei Părinţi pentru Ora de Religie (APOR). Peste 400 de părinţi din localitate şi din mai multe oraşe ale judeţului s-au reunit duminică, 1 martie, în Aula Mare a Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia pentru a discuta despre importanţa orei de religie în educaţia copiilor lor şi despre provocările actuale cu care se confruntă Biserica. În a doua parte a serii a fost ales comitetul director al noii filiale.
Filiala Alba a APOR s-a născut ca reacţie a numeroşi părinţi din diferite zone ale judeţului, reprezentând numeroase categorii sociale, faţă de modul în care urmează să fie studiată disciplina religie în şcoală, în contextul creat de decizia nr. 669/2014 a Curţii Constituţionale. În luările de cuvânt, cei prezenţi au susţinut importanţa religiei în formarea personalităţii umane, fapt confirmat nu doar de timp şi de viaţă, ci şi de cercetători de renume mondial din domeniul istoriei religiilor, sociologiei sau psihologiei. S-a mai cerut ca elevii judeţului Alba să beneficieze în continuare de o educaţie religioasă conform principiilor spirituale creştine şi a tradiţiei româneşti. Iar aceasta nu se poate realiza decât prin predarea în continuare a religiei în şcoală, activitate care este un drept al poporului român, încreştinat de Sfântul Apostol Andrei, şi nu un favor pe care trebuie să îl solicităm din partea conducătorilor seculari.
Asociaţia îşi propune să acţioneze în şcolile din judeţul Alba, comunicând cu directorii, cu diriginţii, cu cadrele didactice din învăţământul primar şi cu părinţii copiilor pentru respectarea legii şi a drepturilor elevilor, în vederea participării la orele de religie, corespunzător fiecărui cult şi confesiuni recunoscute în România. De asemenea, APOR urmăreşte întregul proces de informare şi transmitere către părinţi a noutăţilor legate de situaţia actuală, precum şi de sesizarea parlamentarilor locali în vederea susţinerii voinţei populare ca elevii să beneficieze de educaţie religioasă. În plus, APOR, filiala Alba, primeşte sesizări cu privire la disfuncţionalităţile ce pot apărea în legătură cu semnarea cererii-tip pentru ora de religie.
Constituirea filialei Bihor
La iniţiativa unui grup de părinţi ai copiilor care învaţă în şcoli din judeţul Bihor, sâmbătă, 28 februarie, în sala festivă a Colegiului Naţional „Mihai Eminescu“ din Oradea a avut loc şedinţa de constituire a Asociaţiei Părinţi pentru Ora de Religie (APOR), filiala Bihor.
Evenimentul s-a desfăşurat sub coordonarea lui Romeo Moşoiu, vicepreşedinte al Asociaţiei Părinţi pentru Ora de Religie - Bucureşti, în prezenţa a circa 300 de părinţi care au dorit să exprime un punct de vedere ferm cu privire la nevoia prezenţei disciplinei Religie în şcolile publice din România, în general şi din judeţul Bihor, în mod particular. Romeo Moşoiu a vorbit despre contextul înfiinţării asociaţiei la nivel naţional şi despre scopul explicit al acesteia, de a susţine şi îmbunătăţi educaţia religioasă din şcoli prin promovarea valorilor religioase, atât în rândul elevilor, cât şi al părinţilor. Au urmat o serie de luări de cuvânt din partea părinţilor, care au nuanţat diverse aspecte legate de beneficiile educaţiei religioase oferite prin ora de religie din şcoală. S-au adus, astfel, mărturii emoţionante, de mare sensibilitate şi profunzime, despre rostul disciplinei care lucrează cu sufletul copiilor, care modelează armonios personalitatea elevilor, care formează caracterul sănătos al tinerilor, promovând iubirea, bunătatea, sinceritatea, blândeţea, deschiderea faţă de aproape.
În partea a doua a întâlnirii a fost ales comitetul de conducere al filialei APOR Bihor, format din: preşedinte - prof. univ. dr. Sorin Curilă, preşedintele Senatului Universităţii din Oradea; vicepreşedinţi: Alina Bonchiş, avocat, Cristina Antik, economist, preşedinta Consiliului judeţean al părinţilor din judeţul Bihor, şi prof. univ. dr. Sorin Şipoş de la Facultatea de Istorie-Geografie a Universităţii din Oradea; secretar - Alina Buzle, directorul Liceului Teoretic „Constantin Şerban“ din Aleşd şi cenzor - Florin Dacin, economist, director economic la Spitalul Clinic Căi Ferate Oradea. Membrii comitetului de conducere i-au asigurat pe părinţii care i-au ales că vor face tot ce le stă în putinţă pentru sprijinirea educaţiei religioase din şcoli şi pentru ca ora de religie să-şi păstreze locul în formarea educaţională a copiilor, prin procesul organizat de învăţământ din şcoli.
Întrunită într-o scurtă şedinţă de lucru imediat după alegeri, conducerea filialei şi-a propus ca obiective, pentru perioada imediat următoare, susţinerea şi facilitarea completării cererilor pentru ora de religie, precum şi constituirea filialelor locale în principalele oraşe ale judeţului: Beiuş, Marghita, Ştei, Salonta, Valea lui Mihai şi Tinca. (Prof. Ioana Croitoru, prof. Mihaela Coste)