Asociaţia „Vasiliada“ din Craiova a primit vizita caravanei de combatere a discriminării romilor

Data: 07 Septembrie 2009

Asociaţia mitropolitană „Vasiliada“ din Craiova a primit vineri, 4 septembrie, vizita reprezentanţilor campaniei naţionale de informare şi combatere a prejudecăţilor structurale privind romii din România - Stop Prejudecăţilor despre Etnia Romă (SPER). Vizita face parte dintr-un lanţ de acţiuni elaborate în vederea cercetării la nivel naţional a persoanelor de etnie romă cu probleme sociale, proiectul fiind iniţiat de Guvernul României. Oaspeţii au fost primiţi de membrii Asociaţiei la Centrul de zi „Aripi de lumină“ din Craiova, unde mai mult de 50% dintre micuţii beneficiari sunt de etnie romă. La finalul acestei întâlniri, reprezentanţii SPER au pus la punct, alături de membrii Asociaţiei, o strategie comună de lucru pentru combaterea discriminării romilor.

„Discriminarea se învaţă acasă“

Părintele Adrian Stănulică, directorul executiv al Asociaţiei „Vasiliada“, a subliniat importanţa implicării Bisericii din Oltenia pentru ajutorarea romilor: „Mitropolia Olteniei, prin intermediul Asociaţiei noastre, respectiv prin Centru de zi «Aripi de lumină», oferă servicii educative şi sociale copiilor din categoriile sociale defavorizate. Făcând o statistică a beneficiarilor noştri, am constatat că mai mult de jumătate dintre ei sunt copii de etnie romă. Etnia nu a fost un criteriu în selecţia lor, însă, studiind anchetele sociale, am observat destul de clar şi aspectul acesta. Este un lucru interesant şi pozitiv faptul că pot veni la un centru educativ atât copiii romi, cât şi cei români. Chiar dacă şi unii şi alţii provin din medii sociale defavorizate, întâlnirea lor aici la centru şi relaţionarea dintre ei îi ajută să treacă împreună toate barierele legate de discriminare, pe care unii le învaţă încă de acasă“.

Reprezentanţii SPER au făcut apel la toate cultele din România care luptă împotriva discriminării romilor, fiind organizate pe această temă o serie de seminarii care s-au desfăşurat în perioada 14-16 iulie 2009, la Mănăstirea Tismana, aici fiind şi locul primei atestări documentare a romilor din ţara noastră din anul 1385. (diac. Ioniţă APOSTOLACHE)