Aspirina, risc crescut de insuficiență cardiacă?
Utilizarea aspirinei ar putea crește riscul de insuficiență cardiacă la persoanele cu anumite vulnerabilități, cum este cazul fumătorilor și al persoanelor cu obezitate, hipertensiune, colesterol mărit sau alte afecțiuni. Pentru că este un medicament frecvent folosit, cercetătorii de la Universitatea din Freiburg (Germania) au evidențiat o posibilă legătură între administrarea aspirinei și apariția insuficienței cardiace la persoane cu sau fără afecțiuni ale inimii.
Persoanele care iau aspirină în mod regulat prezintă un risc mai mare de a face insuficiență cardiacă în comparație cu cei care nu iau aspirină sau iau ocazional, este concluzia studiului cercetătorilor germani, publicat în jurnalul de specialitate al Societății Europene de Cardiologie, ESC Heart Failure Journal.
În studiu au fost incluse aproape 31 de mii de persoane, a căror stare de sănătate a fost monitorizată, în medie, mai mult de cinci ani. Un sfert dintre acestea luaseră aspirină la începutul monitorizării lor și toate aveau cel puțin unul dintre factorii considerați de risc pentru apariția insuficienței cardiace. Aproximativ 1.300 dintre subiecți au dezvoltat insuficiență cardiacă în perioada în care au fost monitorizați. În cazul celor care luau aspirină, riscul de apariție a insuficienței cardiace a fost cu 26 la sută mai mare comparativ cu cei care nu au luat aspirină.
Până la confirmarea acestor rezultate și de alte studii mai ample, observațiile cercetării sugerează că aspirina trebuie să fie prescrisă cu prudență la cei cu insuficiență cardiacă sau care prezintă factori considerați de risc, spune coordonatorul studiului, dr. Blerim Mujaj. (I. M.)