Ateliere de creaţie pentru copii, la Târgul de Mărţişoare
Prima zi din luna martie a fost una deosebită pentru sibienii care au venit la Târgul de Mărţişoare, organizat în cel mai mare centru comercial din oraş. Meşterii iscusiţi în confecţionarea mărţişoarelor tradiţionale, olarii, artiştii iconari şi mulţi alţi invitaţi din breasla meşteşugarilor s-au întrecut în a oferi vizitatorilor simboluri ale primăverii, podoabe, icoane, tablouri şi obiecte de ceramică de o rară frumuseţe.
Târgul de Mărţişoare din centrul comercial de la Sibiu a devenit deja o tradiţie şi are în fiecare an invitaţi de excepţie din rândul meşteşugarilor din toată ţara. Zeci de stand-uri au umplut coridoarele şi au colorat spaţiile cu mii de mărţişoare, bijuterii şi podoabe, vase de ceramică şi cu multe alte obiecte de înfrumuseţat casele şi grădinile, unde primăvara deja s-a instalat.
Pe lângă stand-urile cu mărţişoarele obişnuite, sibienii au posibilitatea ca până pe 8 martie să aleagă din sutele de obiecte lucrate manual, din diferite materiale, cu o pricepere şi o răbdare de invidiat. Cei care vor vizita Târgul de Mărţişoare din Sibiu trebuie neapărat să se oprească la singurul stand cu mărţişoare şi podoabe croşetate manual. Aici, Manuela Cârstea a adus de la Cluj-Napoca mărţişoare şi podoabe lucrate manual, pentru care a lucrat încă de acum trei luni.
„Folosim diferite materiale la confecţionarea mărţişoarelor. Bumbacul este cel mai folosit material. Diversificăm produsele prin folosirea unei palete largi de culori. Am început să confecţionez astfel de mărţişoare şi podoabe de acum 30 de ani. Bunica mi-a pus acul în mână şi mi-a destăinuit din tainele acestui meşteşug. Am observat că lumea simte imediat valoarea unor astfel de obiecte lucrate manual. Am început, în timp, să diversific lucrul şi să fac tot felul de fluturaşi, buburuze, floricele. Există un segment larg de public foarte impresionat şi interesat de aceste mărţişoare croşetate. Am adus la Sibiu şi brăţări croşetate sau împletite şi mărgele unicat“, ne-a spus Manuela Cârstea.
Ceramică pictată
Privirile ne sunt atrase, apoi, de mărţişoarele, vasele şi obiecte de ceramică lucrate manual şi pictate, la stand-ul profesorului Ştefan Florea din Horezu, care, împreună cu soţia sa, au prelucrat ceramica şi au pictat obiectele.
„Suntem pasionaţi de lucrul cu ceramica şi îi învăţăm şi pe copiii interesaţi de acest meşteşug. Soţia mea este pictor iconar şi ea a împodobit atât de frumos aceste obiecte de ceramică. Ne punem mari speranţe că prin şcolile populare de artă, aceste meşteşuguri să fie duse mai departe de generaţia tânără“, ne-a explicat Ştefan Florea.
Multe dintre stand-urile de la Târgul de Mărţişoare pun la vânzare obiecte lucrate de elevi sibieni, cu scopul de a sprijini persoane aflate în nevoi sau diferite cazuri speciale. Şi copiii din centrele de zi de pe lângă bisericile din Sibiu au participat la târg.
Mărţişoarele confecţionate de copiii de la Centrul de zi „Sfântul Nicolae“ al Parohiei Turnişor I sunt expuse spre vânzare la unul dintre stand-uri, iar banii obţinuţi vor fi donaţi unor familii nevoiaşe din comunitate.
Ateliere de creaţie pentru copii
Târgul de Mărţişoare a oferit posibilitatea preşcolarilor şi şcolarilor să înveţe cum să confecţioneze mărţişoare, felicitări şi alte obiecte specifice acestei perioade de la începutul primăverii. Peste 50 de copii, însoţiţi de părinţi, au venit la atelierele de creaţie pentru a confecţiona diferite obiecte, sub îndrumarea unor meşteri populari şi a unor cadre didactice.
Între profesorii îndrumători s-a aflat şi profesoara Adelina Adamescu de la Şcoala Populară de Arte din Târgu-Jiu, secţia externă de lângă Horezu. Specializată pe pictură de icoane şi pe modelat ceramica, profesoara Adelina Adamescu i-a învăţat pe copiii sibieni cum să dea frâu liber imaginaţiei pentru a da naştere la o sumedenie de mărţişoare lucrate manual.
„Am creat aici, la Sibiu, o secţie de creaţie pentru copii. Micuţii au posibilitatea de a-şi exersa abilităţile, de a-şi dezvolta imaginaţia, prin crearea propriilor modele de mărţişoare. Folosim materiale uşor de găsit, cum ar fi pastă FIMO pentru modelat floricele, gărgăriţe, frunzuliţe şi tot ceea ce renaşte primăvara în natură. Avem şi o secţie de mărţişoare create prin lipire, cum ar fi diverse animăluţe, sau modele lipite pe carton. Aici copiii au nevoie de o îndemânare mai mare, dar au dat dovadă de o dibăcie de admirat“, ne-a spus Adelina Adamescu.
Între copiii participanţi s-a aflat şi un grup de elevi din Parohia Cisnădie IV, înscrişi într-un proiect catehetic şi social-educativ. Mărţişoarele confecţionate vor fi vândute, iar din banii obţinuţi se vor oferi ajutoare unor bătrâni din parohie, beneficiari ai programului social „Masa pe roţi“. Până pe 8 martie, copiii din parohia sibiană vor participa şi la alte activităţi specifice începutului de primăvară, cum ar fi spectacole de muzică şi poezie sau vizite la Căminele de Vârstnici.