Atenție la ouăle și carnea de miel pe care le cumpărați

Data: 11 Aprilie 2023

Din cauza prețurilor crescute, a inflației și scăderii puterii de cumpărare, românii se pregătesc pentru masa tradițională de Paști cu mai multă grijă, încercând să nu depășească un buget bine stabilit. De aceea, nu de puține ori, sunt tentați să cumpere produse precum carnea de miel sau ouăle din locuri neautorizate, unde prețurile sunt mai mici.

În acest context, responsabilii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) reamintesc cumpărătorilor că trebuie să evite să achiziționeze carne de miel sau ouă din „portbagajele maşinilor”, pentru a nu pune în pericol sănătatea lor și a celor apropiați.

„Achiziţionarea cărnii, inclusiv a cărnii de miel, şi a produselor din carne se va face numai din locuri special amenajate, dotate şi autorizate (măcelarii, magazine alimentare, locuri special amenajate în pieţe). Carnea trebuie să aibă ştampila de control sanitar-veterinar. Numai în aceste condiţii există garanţia unui produs sigur, ce nu vă va afecta sănătatea”, a transmis, duminică, directorul general al ANPC, Paul Anghel, pe pagina sa de socializare.

Potrivit lui Anghel, carnea trebuie să prezinte la suprafaţă o peliculă uscată, de culoare roz până la roşie, să fie fermă şi elastică, atât la suprafaţă cât şi în secţiune, iar mirosul trebuie să fie caracteristic de produs proaspăt.

Directorul ANPC are același sfat legat de ouă și subliniază că nu recomandă cumpărarea de ouă „de pe marginea drumului”, care „sunt expuse spre vânzare la temperatura mediului ambiant”. În privinţa vopselei de ouă, consumatorii trebuie să folosească doar produsele special destinate care se găsesc în magazine.

„Atenţie! La vopsirea ouălor nu utilizaţi vopsea pentru alte destinaţii, precum cea tipografică sau pentru textile. Utilizarea altor tipuri de vopsele poate prezenta un real pericol pentru sănătate”, avertizează Anghel.

Pe lângă friptura de miel și ouăle roșii, de pe masa de Paști nu lipsește cozonacul. Pentru cei care nu reușesc să îl prepare acasă, fabricile din industria de morărit și panificație au pregătit aproximativ 6 milioane de cozonaci, din care în jur de 600.000 vor merge la export, potrivit preşedintelui patronatului ROMPAN, Aurel Popescu.

„Anul acesta, ca o noutate, vor merge la export dar se vor găsi şi pe piaţa internă cozonacii însiropaţi şi cozonacii cremoşi şi bineînţeles pasca cu brânză”, a declarat Popescu pentru Agerpres.

Deşi nu a avansat un procent în ceea ce priveşte scumpirea cozonacilor, el a precizat că preţul a fost ajustat cu indicele creșterii preţurilor la energie şi materie primă.

„Un cozonac de circa 700 de grame poate fi cumpărat cu 15-20 de lei bucata, dar preţurile pot ajunge şi la 70-80 de lei pe kilogram”, a menţionat președintele ROMPAN. (C. Z.)