Atenție la plantele care împodobesc casa de sărbători
Crăciuniţa, tisa şi vâscul, trei dintre plantele care sunt strâns legate de sărbătorile de iarnă, au proprietăţi toxice puţin cunoscute, atenționează Costel Vînătoru, directorul Băncii de Resurse Vegetale Genetice (BRGV).
Potrivit specialistului, Crăciuniţa, planta cu frunze care devin roșii, trebuie îngrijită cu mare atenție, deoarece sucul pe care îl produce poate cauza iritații.
„Trebuie să avem grijă atunci când o îngrijim, în special când îi rupem frunzele, lăstarii, trebuie să ne spălăm bine pe mâini cu săpun, pentru că sucul acela dacă rămâne pe mâini şi ducem mâna la ochi, la gură, putem să avem iritaţii destul de dure sau, foarte grav, putem să facem toxiinfecţie alimentară. Mare atenţie şi la copiii mici care au tendinţa de a duce la gură tot ceea ce prind. Ar fi un mare pericol ca aceste plante să fie lăsate în preajma copiilor”, a declarat pentru Agerpres directorul BRGV.
De asemenea, trebuie evitate aranjamentele care conţin cetină de tisă. Tisa este un arbore asemănător cu bradul, cu o cetină foarte fină, care nu înţeapă. Cu excepția învelișului cărnos roșu al fructelor, toate organele plantei sunt toxice, în popor spunându-se că până și umbra tisei este otrăvitoare.
„S-au întâmplat adevărate drame, cazuri când au şi murit oameni pentru că au confundat bradul cu tisa şi au luat acei muguri crezând că pot să facă sirop de brad şi au făcut sirop de tisă, realizând astfel o otravă concentrată. În această perioadă, sunt aranjamente cu tisa şi trebuie să fim foarte atenţi”, a precizat Vînătoru.
În privința vâscului, „părţi din această plantă, cum ar fi seminţele, sunt toxice, aparatul foliar, frunzele nu sunt atât de toxice, (…) însă trebuie să le folosim cu multă atenţie”, arată cercetătorul. (C. Z.)