Atenție la suplimentele cu melatonină!
Suplimentele cu melatonină pot fi cumpărate la liber din farmacii, în diverse forme - sprayuri, soluții lichide, tablete sau pastile masticabile - pentru toate vârstele, inclusiv pentru copii. Deși joacă un rol important pentru somn, melatonina nu este însă un somnifer și nu ar trebui să fie niciodată prima alegere de tratament pentru copiii și adolescenții care se confruntă cu tulburări ale somnului, avertizează un specialist în domeniu, citat de Hotnews.
Așa cum recomandă și ghidurile internaționale, melatonina ar trebui să fie utilizată ca a doua linie de tratament după alternativele non-farmacologice, spune dr. Cristina Anghel, medic primar psihiatria copilului și adolescentului, doctor în medicină, cu competență în somnologie, și cadru medical la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia”.
Suplimentele cu melatonină au ajuns să fie utilizate pe scară largă, cu o creștere alarmantă la toate vârstele, inclusiv în cazul copiilor, fără prescripție din partea unui medic, în special din cauza automedicației. Deși este recomandată ca variantă de tratament pe termen scurt, mai multe studii arată că, în ultimii ani, utilizarea melatoninei pe termen lung a devenit ceva obișnuit. Un sondaj realizat în SUA arată că o cincime dintre copiii de vârstă școlară și preadolescenți primesc suplimente cu melatonină ca să adoarmă. Îngrijorător este și faptul că a scăzut semnificativ vârsta copiilor cărora părinții le administrează din proprie inițiativă astfel de suplimente.
Mai mult, în urma analizării mai multor suplimente cu melatonină, Academia Americană de Medicină a Somnului avertizează că doza reală de melatonină din tablete sau sirop poate varia, de la mai puțin decât spune eticheta până la mult mai mult. Cea mai mare variație se găsește în tabletele masticabile, care sunt, din păcate, cele oferite cel mai frecvent copiilor. (I. N.)