Au debutat conferinţele prepascale la Timişoara
Miercuri, 4 martie, la Timişoara a debutat ciclul de conferinţe prepascale, organizate de Arhiepiscopia Timişoarei şi Facultatea de Litere, Istorie şi Teologie din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara. În acest an, conferinţele sunt puse sub genericul „Misiunea Bisericii în lumea contemporană“.
Seria conferinţelor prepascale a fost deschisă de prezentarea pr. dr. Cosmin Panţuru, de la Facultatea de Litere, Istorie şi Teologie, intitulată „Exigenţele misiunii preoţeşti, sub aspect pastoral-duhovnicesc şi administrativ parohial“. Delegatul Centrului eparhial la eveniment a fost pr. Zaharia Pereş, consilier cultural al Arhiepiscopiei Timişoarei, care a transmis tuturor celor prezenţi binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timişoarei şi Mitropolitul Banatului. „Tema conferinţei a avut o destinaţie precisă. Ea s-a adresat teologilor aflaţi pe băncile facultăţilor, iar în mod special, pentru cei aflaţi în anii terminali, întrucât ei sunt cei care se pregătesc să devină slujitori ai lui Dumnezeu. Acesta este motivul pentru care am adus în discuţie ceea ce ei trebuie să cunoască şi ceea ce pot să dobândească prin experienţa Sfinţilor Părinţi, cuprinse în hotărârile sinodale locale şi ecumenice, adunate în colecţia noastră fundamentală de canoane. Cunoscând toate acestea, cu siguranţă misiunea pastorală a acestora va fi una frumoasă, bineplăcută lui Dumnezeu, dar şi oamenilor“, a subliniat pr. Cosmin Panţuru.
Aspecte privind activitatea duhovnicească şi administrativă a parohiilor
Conferinţele sunt dedicate Anului omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi şi sunt susţinute de profesori de la Departamentul de Teologie al facultăţii timişorene.
„Este un ciclu de conferinţe care vine să pună în lumină câteva aspecte legate de activitatea duhovnicească, pe de o parte, în parohiile noastre, dar şi de cea administrativă. Este un fel de verificare la nivelul conceptelor, a modului cum se proiectează elementul duhovnicesc în latura administrativ-parohială din enoriile noastre. De asemenea, în săptămânile care vor urma vor fi abordate teme de larg interes pentru contemporaneitate, respectiv modul cum Biserica noastră se raportează la viitorul Sinod Panortodox, aspecte legate de modul în care Biserica încearcă să desfăşoare o misiune activă între tineri şi încearcă să îi determine să fie receptivi la informaţiile şi la aşteptările ei şi câteva aspecte legate de monahismul bănăţean, respectiv de felul în care el se implică astăzi în viaţa Bisericii. În ansamblu, conferinţele prepascale din anul acesta cred că sunt de bun augur pentru comunitatea studenţilor teologi, pentru studenţii Universităţii de Vest din Timişoara şi pentru credincioşii timişoreni care participă la aceste manifestări culturale şi duhovniceşti“, a precizat pr. conf. univ. dr. Nicolae Morar de la Facultatea de Litere, Istorie şi Teologie din Timişoara.
O tradiţie de peste 50 de ani
Seria conferinţelor va continua în săptămânile următoare şi vor avea loc în zilele de miercuri de la ora ora 18:00 în amfiteatrul A 1 II al Universităţii de Vest din Timişoara, b-dul Vasile Pârvan nr. 4. Potrivit pr. conf. univ. dr. Nicolae Morar, tradiţia organizării acestor întâlniri în perioada prepascală se regăseşte cu mult timp înainte de înfiinţarea instituţiei teologice timişorene.
„Referitor la partea de tradiţii a acestor conferinţe, aş vrea să subliniez faptul că ele încep înaintea Facultăţii de Teologie din Timişoara, în constructul Litere, Istorie şi Teologie aparţinând perioadei 1940-1948. Datorită evenimentelor din ţară, în 1948, Facultatea de Teologie de la Oradea, mai precis Academia Teologică din Oradea a fost nevoită să se refugieze la Timişoara. În perioada cât a activat la Timişoara, academia a construit în peisajul local o bună imagine a teologiei româneşti, promovând teme majore ale acesteia sub aspect pastoral, misionar, dogmatic, care au fost receptate de către intelectualitatea vremii cu mare interes. În fiecare perioadă a Postului Mare se desfăşurau astfel de conferinţe în cadrul fundaţiei constituite de către profesorii şi studenţii teologi împreună cu profesorii şi studenţii de la Politehnică, iar conferinţele aveau prin excelenţă o tematică duhovnicească menită să îi pregătească pe credincioşi şi pe studenţi în vederea întâmpinării marelui praznic al Învierii Domnului. În restul anului, conferinţele au avut o paletă largă de abordare, de la teme pastorale la teme de teologie teoretică, respectiv de teologie dogmatică“, a mai precizat pr. conf. univ. dr. Nicolae Morar.