Au fost anunțate noile tarife de referință RCA
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat, săptămâna trecută, noile tarife de referință RCA, care sunt repere de calcul pentru prețul RCA. Tariful de referință mediu ponderat, în funcție de numărul de expuneri pe fiecare segment pentru persoane fizice, este de 790 de lei, în creștere cu 4% față de cel înregistrat în exercițiul de calcul anterior, iar pentru persoane juridice este de 1.660 de lei, în scădere cu 5% față de cel înregistrat în exercițiul de calcul anterior.
Tarifele de referinţă au fost calculate, potrivit prevederilor legale, de o companie independentă (Ernst & Young Assurance Services SRL) în funcţie de: categoriile de vehicule (autoturisme, autovehicule transport marfă, autovehicule transport persoane etc.), de tipul asiguratului (persoană juridică/persoană fizică), de vârsta asiguraților în cazul persoanelor fizice, precum și de caracteristicile tehnice ale vehiculelor (capacitatea cilindrică sau puterea, masa maximă autorizată, numărul de locuri).
Față de tarifele anterioare, noile tarife de referință arată atât scăderi, cât și creșteri de valoare în funcție de categoriile de autovehicule. ASF atenționează că tarifele de referință nu sunt cele la care se încheie polițele RCA în piață. „Modificările tarifelor de referință estimate pentru fiecare segment de risc sunt generate, în principal, de evoluția daunalității în perioadele de referință luate în considerare în cadrul celor două exerciții de calcul”, subliniază ASF.
Potrivit reprezentanților ASF, noile tarife de referinţă confirmă că piaţa RCA se află într-un punct de echilibru, iar fluctuaţiile de tarif sunt într-o marjă acceptabilă. „Tarifele de referinţă, calculate de o companie independentă, confirmă că piaţa RCA se află într-un punct de echilibru. Nu putem discuta, în acest moment, despre o presiune pe preţul de vânzare al poliţelor obligatorii de răspundere civilă auto. Fluctuaţiile de tarif, pe care noi le monitorizăm permanent, sunt într-o marjă acceptabilă şi sunt fireşti pentru o piaţă liberă”, a afirmat vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) Cristian Roşu, citat de Agerpres.
Conform oficialului ASF, analiza raportului realizat de Ernst&Young arată că tariful de referinţă mediu ponderat pentru segmentul autoturisme-persoane fizice înregistrează o scădere de circa 7%, faţă de perioada anterioară. Din această categorie, singura componentă care a înregistrat o creştere semnificativă a fost cea a autoturismelor cu o capacitate cilindrică mai mare de 2.500 cmc.
„Aş vrea să subliniez că mai mult de jumătate dintre autovehiculele deţinute de persoanele fizice se află încadrate în clasa de bonus maxim - B8, ceea ce înseamnă o reducere cu 50% a tarifului poliţei RCA”, susţine Roşu.