Au fost aprobaţi indicatorii tehnico-economici pentru Spitalul Regional Iaşi
Guvernul a aprobat indicatorii tehnico-economici pentru Spitalul Regional Iaşi, investiţie al cărei cost total se va ridica la 500,3 milioane de euro, a anunţat marţi ministrul sănătăţii, Sorina Pintea.
„Am aprobat, prin hotărâre de Guvern, indicatorii tehnico-economici pentru Spitalul Regional Iaşi. Un spital, cu o suprafaţă desfăşurată de 148.885 de metri pătraţi, care va avea 850 de paturi şi 19 săli de operaţii. Paşii următori, după această aprobare a indicatorilor tehnico-economici, sunt depunerea cererii de finanţare la Bruxelles, pregătirea şi derularea licitaţiilor pentru proiectare şi execuţia contractelor, apoi demararea efectivă a construirii spitalului. Durata de realizare a investiţiei, conform studiului de fezabilitate întocmit de către consultanţii Băncii Europene de Investiţii, este de 84 de luni, durata efectivă de construcţie fiind de 48 de luni”, a declarat Sorina Pintea, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.
Ministrul sănătăţii a precizat că unitatea sanitară de la Iaşi va funcţiona ca spital de urgenţă de nivel înalt şi va fi organizată, în premieră, pe centre de servicii.
„De exemplu, Centrul de cap şi gât, Centrul de chirurgie toracică, Centrul de chirurgie abdominală, Centrul de medicină internă, Centrul pentru mamă şi copil şi va utiliza tehnologii medicale avansate. Acest spital regional de urgenţă va fi dotat şi cu heliport”, a spus Pintea.
Ea a vorbit şi despre finanţarea spitalului regional de la Iaşi.
„Costul Spitalului Regional Iaşi este de 500 de milioane de euro. Guvernul României are, în acest moment, la dispoziţie 150 de milioane de euro. Am propus în decembrie 2018 realizarea acestor spitale (spitalele regionale de la Craiova, Cluj şi Iaşi - n.r.) în două etape. În prima etapă - finanţarea să fie asigurată prin fonduri din Programul Operaţional Regional 2014-2020, iar pentru a doua etapă de construcţie efectivă să accesăm fondurile 2020-2027, tocmai pentru că aceste costuri estimate de către consultanţii Băncii Europene de Investiţii sunt de aproximativ 500 de milioane de euro pe spital, 1,5 miliarde ar fi costul pentru cele trei spitale. În acest moment avem 150 de milioane de euro la dispoziţie pe care le putem folosi pentru un spital sau pentru trei”, a explicat Sorina Pintea.