Au fost extrase primele gaze din Marea Neagră
Primele gaze din Marea Neagră, extrase din perimetrul de la Midia, zăcământul Ana, exploatat de Black Sea Oil & Gas, au intrat miercuri în sistemul naţional de transport. Se estimează că, în acest an, exploatarea va produce 0,5 miliarde de metri cubi de gaze. Producţia la platou va fi de aproximativ 1 miliard de metri cubi/an pentru următorii trei ani din cei zece ani de viaţă estimaţi pentru zăcămintele Ana şi Doina.
Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia (MGD) este primul proiect nou de extragere a gazelor naturale din platoul continental românesc al Mării Negre din ultimii 30 de ani şi singurul aflat în derulare. Constă în cinci sonde de producţie (o sondă submarină la zăcământul Doina şi patru sonde de producţie la zăcământul Ana), o platformă de producţie monitorizată şi operată de la ţărm, amplasată pe zăcământul Ana, şi o conductă submarină de 126 km care asigură transportul gazelor până la noua staţie de tratare a gazelor (STG) din comuna Corbu, judeţul Constanţa. Gazele tratate sunt livrate în Sistemul Naţional de Transport (SNT).
Exploatarea gazelor din perimetrul Midia este realizată de Black Sea Oil & Gas SA (BSOG), împreună cu partenerii săi de concesiune, Petro Ventures Resources şi Gas Plus Dacia.
„A fost un drum lung şi plin de provocări pentru a ajunge, în sfârşit, în acest moment important pentru ţară. Proiectul MGD a marcat o serie de premiere pentru România, toate realizate în timpul unei pandemii şi, mai recent, a unui conflict în Ucraina care ameninţa să afecteze operaţiunile din Marea Neagră. Rezultatul tuturor acestor eforturi este că Proiectul MGD asigură nu doar 10% din cererea de gaze a României, ci şi deschide calea, poate chiar utilizând infrastructura proiectului nostru, altor proiecte de dezvoltare din platoul continental al Mării Negre aparţinând României”, a declarat Mark Beacom, directorul general al BSOG, citat de Agerpres.
BSOG, având ca acționari Carlyle International Energy Partners şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, este o companie cu sediul în România, care deține o participaţie de 70% din Proiectul MGD şi două licenţe de producţie gaze naturale, zăcămintele Ana şi Doina. BSOG este compania operatoare în numele parteneriatului cu grupul de investiţii Petro Ventures Resources SRL (20% participaţie) şi Gas Plus Dacia SRL, o filială a producătorului italian de gaze Gas Plus (10% participaţie).
Premierul Nicolae Ciucă a salutat începerea exploatării gazelor din perimetrul XV Midia, subliniind că extragerea în premieră a gazelor naturale din Marea Neagră va consolida independența energetică a României. Potrivit Guvernului, Proiectul MGD cuprinde zăcămintele descoperite în anul 2007 și 1995, la aproximativ 120 km de ţărmul României, în perimetrul XV Midia, unde adâncimea apei este de 70 de metri. (C. Z.)