Au fost recuperate icoanele Bisericii „Sfântul Iacob” din Trikomo, Cipru

Un articol de: Pr. Eugeniu Rogoti - 01 Aprilie 2016

La Muzeul Bizantin al Fundaţiei „Arhiepiscopul Macarie al III-lea” din Cipru a avut loc, ieri, o conferinţă dedicată întoarcerii a două icoane bizantine din secolul al 17-lea, dispărute din Biserica „Sfântul Iacob” în timpul invadării Ciprului, anunţă romfea.gr.

Cele două icoane, care datează de la începutul secolului al 17-lea, reprezentând pe Mântuitorul şi pe Maica Domnului, au dispărut în anul 1974 din vechea biserică cipriotă în timpul invadării Ciprului de către Turcia. Ele au fost identificate încă din 2007 în Galeria de Artă „Christie’s” din Londra. Ulterior, la solicitarea Bisericii Ciprului, icoanele au fost confiscate de Interpol, care a demarat procedurile de repatriere. După un proces în care s-a ajuns la un compromis cu deţinătorul de atunci al icoanelor, acestea au putut fi returnate în Cipru, pentru a-şi relua, la momentul potrivit, locul lor de secole din catapeteasma bisericii de secol 14 din Trikomo.

Una dintre icoanele împărăteşti ale Bisericii „Sfântul Iacob” din Trikomo Îl prezintă pe Mântuitorul ca Împăratul Împăraţilor şi Marele Arhiereu stând pe tron, iar alături este Sfântul Ioan Botezătorul care arată spre Hristos. Icoana are dimensiunile 110x128 cm. Mântuitorul este pictat îmbrăcat în veşminte arhiereşti şi cu mitră, stând pe Tron şi binecuvântând cu mâna dreaptă. În mâna stângă ţine Evanghelia deschisă. În partea de jos este semnătura pictorului Meletie din anul 1620, luna august.

Icoana împărătească a Maicii Domnului are dimensiunile de 114x134 cm şi este varianta Odighitria (Îndrumătoarea). Maica Domnului stă pe tron, cu Pruncul în braţe, spre care arată cu mâna dreaptă. În stânga tronului este înfăţişat Sfântul Ioan Evanghelistul, iar deasupra, Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil.