Au început consolidările la blocurile cu risc seismic
Primăria Generală a demarat procedurile de consolidare pentru 96 de clădiri cu risc seismic, iar în 41 dintre acestea au fost deschise şantiere, a anunțat primarul general al Capitalei, Gabriela Firea. Totodată, primăria va demara o campanie de informare privind importanţa consolidării clădirilor cu risc seismic, dar şi o aplicaţie prin intermediul căreia proprietarii clădirilor cu bulină vor putea obţine toate datele necesare.
Din cele 343 de clădiri cu risc seismic I, pericol public, în 96 dintre ele s-a demarat procedura de consolidare. În 41 au început deja să lucreze angajaţii, sunt deschise şantiere, iar în celelalte 55, reprezentanții primăriei sunt în stadii avansate de pregătire a documentaţiilor.
„Din cele cu risc seismic grad I, am fi putut să intrăm în mult mai multe (în vederea consolidării - n.r.), dar mai sunt încă 280 cu risc seismic grad II şi 620 - risc seismic grad III, însă în acest moment legislaţia este depăşită faţă de situaţia în care ne aflăm. Dacă într-un imobil sunt 100 de proprietari şi un singur proprietar nu îşi dă acordul prin semnătură, acel imobil nu poate fi consolidat, chiar dacă beneficiază de acordul a 99 de proprietari”, a spus primarul general Gabriela Firea.
Aceasta a mai adăugat că a sesizat de nenumărate ori Guvernul şi Parlamentul asupra faptului că este nevoie să fie consolidate „urgent” toate clădirile cu risc seismic. Primarul general a mai spus că în ţările europene, în momentul în care un imobil este încadrat la risc seismic grad I, expertiza „ţine loc de document de evacuare”.
Un recensământ realizat de Administraţia Municipală a Clădirilor cu Risc Seismic arată că există 8.993 de persoane în 343 de clădiri cu risc seismic grad I. Totodată, se estimează că în clădirile încadrate în categoriile risc seismic II şi III locuiesc aproximativ 30.000 de persoane.
Pentru cazurile sociale, Primăria Capitalei achită toate costurile, inclusiv cel de relocare; în celelalte cazuri, 50% din efortul financiar îi revine Primăriei Capitalei, iar 50% este suportat de proprietar, timp de 25 de ani, fără dobândă.
Campanie de informare
Primăria va lansa și o campanie de informare privind importanţa consolidării clădirilor cu risc seismic, dar şi o aplicaţie prin intermediul căreia proprietarii clădirilor cu bulină vor putea obţine toate datele necesare.
„În perioada următoare, Primăria Capitalei va lansa o aplicaţie care va putea fi accesată pe orice smartphone, prin intermediul căreia proprietarii din clădirile cu bulină vor putea să afle toate informaţiile în ceea ce priveşte procesul de expertizare, de punere în siguranţă, de consolidare, persoanele de contact cu care pot să ia legătura pentru anumite informaţii; facilităţi fiscale care se acordă de către Primăria Capitalei, de legislaţie, de posibilitatea mutării urgente într-o locuinţă pusă la dispoziţie de Primăria Capitalei. Mai avem cel puţin 20% capacitate în blocurile gemene din Naţiunile Unite, deci mai avem capacitate să putem să transferăm familii care locuiesc în clădiri cu risc seismic în condiţii foarte bune, pentru că am igienizat şi modernizat aceste apartamente. Ni s-a transmis că anterior nu prea erau doritori de a se muta în aceste locuinţe ale Primăriei Capitalei, pentru că aveau igrasie, nu aveau nici un fel de condiţii. Situaţia s-a schimbat, pentru că noi am pregătit aceste apartamente să primească proprietarii clădirilor cu bulină care tranzitoriu locuiesc în aceste apartamente puse la dispoziţie de Primăria Capitalei, în condiţii civilizate”, a precizat primarul general într-o conferinţă de presă.
Gabriela Firea a menţionat că Administraţia Municipală a Clădirilor cu Risc Seismic a realizat o arhivă electronică a tuturor clădirilor cu bulină, defalcată pe criterii de risc.