Au început „Zilele Șaguniene” în Arhiepiscopia Sibiului

Un articol de: Ștefan Mărculeţ - 23 Noiembrie 2023

Cea de-a 7-a ediție a manifestărilor duhovnicești, culturale și artistice dedicate sărbătorii Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, a început miercuri, 22 noiembrie, la Sibiu prin­tr-o conferință preoțească și o ceremonie de acordare a mai multor distincții.

Ediţia 2023 a „Zilelor Şaguniene” a început cu Sfânta Liturghie săvârșită la Catedrala Mitropolitană din Sibiu de un sobor format din preoți ai celor cinci protopopiate din județul Sibiu, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. Răspunsurile liturgice au fost date de mai mulți cântăreți din parohii ale proto­popia­telor Sibiu, Mediaș, Avrig, Săliște și Agnita, informează Mitropolia Ardealului. Sfânta Liturghie a fost precedată de un Te Deum săvârșit de soborul de preoți.

A urmat conferința preoțească cu tema Anului comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești. Înaltpreasfințitul Mitropolit Lau­rențiu a vorbit în deschidere despre importanța muzicii în cultul Bisericii și despre valoarea patrimonială a muzicii bisericești din Transilvania. Despre tezaurul muzicii biseri­cești ardelene a vorbit și pr. prof. univ. dr. Vasile Grăjdian.

„Cercetătorii care s-au ocupat cu stăruință de cântarea bisericească românească și, în particular, de cea transilvăneană - Gheorghe Ciobanu, pr. Nicu Moldoveanu, pr. Vasile Stanciu, Elena Chircev și mulți alții, pe lângă cei de la Sibiu -, cu toții, prin cercetări amănunțite și temeinice, au ajuns la concluzia că ceea ce se cântă în mănăstirile și parohiile transilvănene, la fel ca multe alte stiluri venerabile de cântare liturgică ortodoxă, face parte din marea și atât de bogata familie a stilurilor muzicale, «simfonic» înrudite, de origine bizantină”, a spus pr. Vasile Grăjdian.

Distincția „Dimitrie Cunțan”

În continuare, pr. George Piț, de la Parohia Slimnic, a vorbit despre Mitropolitul Andrei Șaguna și muzica bisericească din Ardeal, iar mai apoi pr. Ovidiu Craiu, de la Parohia Viile Sibiului, a prezentat lucrarea cu titlul „Școala de cântăreți de la Sibiu”. Ultima prezentare a apar­ținut lui Sebastian Stroia și a fost intitulată „Binecuvântările morților în cântarea de strană din Arhiepiscopia Sibiului”.

Înaltpreasfințitul Mitropolit Lau­rențiu a acordat, cu acest prilej, dis­tincția „Dimitrie Cunțan” cântăre­ților bisericești prezenți din cele cinci protopopiate ale județului Sibiu.

„Zilele Şaguniene” continuă cu conferințele preoțeşti de la Făgăraș şi Brașov. Luni, 27 noiembrie, va fi lansată la Facultatea de Teologie din Sibiu lucrarea „Mitropolitul Andrei Șaguna. O monografie culturală”, scrisă de Mircea-Gheorghe Abrudan, iar marți, 28 noiembrie, facultatea sibiană va găzdui un Festival de poezie și melos transilvan. Din programul de anul acesta al „Zilelor Șaguniene” nu lipsesc ex­poziții, manifestări artistice, confe­rințe academice și alte evenimente, conform programului publicat de Mitropolia Ardealului.