Au intrat în vigoare noile tarife RCA
Societăţile de asigurare sunt obligate să aplice în următoarele şase luni noile tarife RCA adoptate prin hotărâre de Guvern. Cea mai redusă primă RCA, de 541 lei, va fi achitată de un şofer cu vârsta de peste 60 de ani pentru un autovehicul cu o capacitate de 1.201-1.400 cmc.
Noile tarife RCA, adoptate la începutul lunii noiembrie în Guvern, au intrat în vigoare vineri, 18 noiembrie, şi sunt valabile pentru o perioadă de şase luni. Societăţile de asigurare care practică asigurarea obligatorie civilă auto pentru prejudicii produse terţelor persoane prin accidente de vehicule şi de tramvaie sunt obligate să se încadreze în limitele prevăzute prin hotărâre de Guvern, în caz contrar fiind pasibile de amenzi contravenţionale de la 1.000 la 50.000 de lei. „Pe lângă sancţiunile contravenţionale, în funcţie de gravitatea faptei, Consiliul ASF poate aplica şi sancţiuni contravenţionale complementare”, mai precizează legislaţia.
În cazul persoanelor fizice, potrivit documentului citat de Agerpres, prima maximă RCA, de 3.087 lei pe an, va fi plătită de şoferii mai tineri de 25 de ani care conduc maşini de peste 2.500 cmc, iar cea mai redusă primă RCA, de 541 lei pe an, va fi achitată de un şofer cu vârsta de peste 60 de ani pentru un autovehicul cu o capacitate de 1.201-1.400 cmc. O persoană fizică va plăti pentru un autovehicul destinat transportului de marfă între 749 lei, pentru o masă maximă mai mică de 2,3 tone, şi 2.979 lei, pentru un autovehicul de peste 16 tone.
În cazul persoanelor juridice, pentru autovehicule cu masa maximă autorizată mai mică de 3,5 tone şi maximum 9 locuri, prima RCA variază între 885 lei şi 1.285 lei, iar pentru autovehiculele de peste 16 tone destinate transportului de marfă între 943 lei şi 7.534 lei.
Pentru autovehiculele de transport persoane prima RCA este cuprinsă între 982 lei pentru mai puţin de 17 locuri şi 6.600 lei pentru mai mult de 40 de locuri. În funcţie de istoricul de daună al asiguratului, societăţile de asigurare vor aplica clasa de Bonus/Malus în care se încadrează acesta, conform prevederilor legale.
Reprezentanţii firmelor de asigurări s-au declarat împotriva acestor plafonări, apreciind că acestea încalcă principiul pieţei libere, concurenţiale, prevăzut de Constituţia României, dar şi o serie de reglementări europene. De altfel, Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) a sesizat Comisia Europeană cu privire la aceste aspecte. Potrivit UNSAR, normele europene interzic atât plafonarea unor tarife în absenţa unui sistem general de control al preţurilor, cât şi posibilitatea de a aplica tarife ca element de sprijin sau protecţie pentru o anumită industrie.
De o cu totul altă părere sunt reprezentanţii transportatorilor. „Noile tarife RCA reprezintă o gură de oxigen pentru toţi transportatorii din România pentru că reuşesc să cumpere pe un an, chiar dacă ordonanţa este pe şase luni şi cu prelungire pentru trei şi încă trei luni. Transportatorii îşi vor face asigurare un an”, a spus, vineri, pentru Agerpres, preşedintele Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), Vasile Ştefănescu.
Acesta a afirmat că, în cazul în care asiguratorii vor majora tarifele poliţelor RCA pentru persoane fizice în dorinţa de a compensa reducerile pentru persoanele juridice, aceştia săvârşesc un abuz, iar transportatorii se vor solidariza cu cetăţenii şi vor organiza proteste. Liderul COTAR a precizat că transportatorii care aveau poliţele RCA expirate de o săptămână sau două nu au mai cumpărat altele şi aşteaptă să achiziţioneze altele luni.