Autorecenzarea se încheie duminică
Recensământul populaţiei şi locuinţelor a început la 1 februarie, cu o primă etapă constând în preluarea datelor din surse administrative. A urmat etapa autorecenzării, care s-a derulat de la 15 martie și se va încheia duminică. Datele de până acum arată că procentul celor care au completat sau vor completa singuri, în platforma online, chestionarele de recenzare ar putea ajunge la 40% din totalul populației. De luni, recenzorii vor vizita adresele de unde nu s-a trimis nici un chestionar online.
Pragul de 7 milioane de cetăţeni care s-au autorecenzat în platforma recensamantromania.ro, reprezentând 37% din totalul populaţiei-țintă, a fost depășit luni, a anunţat preşedintele Institutului Naţional de Statistică (INS), Tudorel Andrei, într-o conferinţă de presă.
„Suntem în ultima săptămână a derulării autorecenzării şi pot spune că rezultatele sunt dintre cele mai bune. (…) Ieri (luni, n.r.) am depăşit cifra de 7 milioane, ceea ce înseamnă 37% dacă avem în vedere raportul dintre numărul de chestionare şi populaţia-ţintă pe care noi am estimat-o la începutul recensământului. Ținta pe care noi ne-am stabilit-o a fost de 35% şi considerăm că la sfârşitul acestei perioade vom ajunge la cel puţin 40%”, a spus Andrei, citat de Agerpres.
El a declarat că, dacă la început se completau în medie 100.000 de chestionare pe zi, în ultima săptămână media zilnică a urcat la peste 200.000 de chestionare.
Preşedintele INS a afirmat că în mai multe judeţe s-a depășit procentul de autorecenzare de 35%, iar câteva județe au trecut de 40%, menţionând Braşov, Harghita, Teleorman, Covasna, Botoşani, Bihor, Mureş, Cluj, Gorj, Sibiu, Sălaj, Olt, Arad şi Satu Mare.
Femeile au completat 52% dintre chestionarele finalizate, iar 31% dintre cei care s-au autorecenzat sunt salariați. Tudorel Andrei a menţionat că salariaţii primesc o zi liberă pentru completarea chestionarelor.
„Încheiem duminică seara la ora 24:00. Din punct de vedere legal, la ora 24:00 avem obligaţia prin lege să închidem platforma şi să trecem la etapa următoare. În perioada 16 mai - 17 iulie va fi perioada de culegere a datelor în teritoriu, numai la adresele la care nu avem persoane recenzate. Dacă o gospodărie se află la o anumită adresă şi o singură persoană nu este recenzată, atunci avem obligaţia să mergem în teren şi să asigurăm recenzarea”, a menționat șeful INS.
În etapa a treia a recensământului, cea care presupune vizite la domiciliul celor care nu au completat chestionarele online, vor participa 20.000 de recenzori. Conform preşedintelui INS, refuzul de a furniza date pentru recensământ se sancţionează cu amendă.
În România, numărarea statistică a populației și locuințelor are loc, cu o anumită aproximație, o dată la fiecare 10 ani. Precedentul recensământ, realizat în 2011, a înregistrat o populație de 20.121.641 de persoane, 7,1 milioane de gospodării și 8,5 milioane de locuințe. (C. Z.)