Autorităţile din Milano cer implicarea Guvernului în problema etnicilor rromi
▲ Viceprimarul oraşului Milano, Mariolina Moioli, a cerut Guvernului adoptarea unui decret care prevede că imigranţii care nu şi-au găsit de lucru în primele trei săptămâni de la sosirea lor în Italia să fie repatriaţi ▲ „Dacă au un loc de muncă, trimit copiii la şcoală, păstrează curăţenia şi nu-şi încalcă promisiunile faţă de autorităţi, nu numai că sunt toleraţi, sunt chiar încurajaţi să se integreze în societate“, a subliniat Mariolina Moioli ▲ Pe fondul conflictului interetnic ce se conturează între italieni şi etnicii rromi, ministrul Afacerilor Externe, Adrian Cioroianu, a cerut „tuturor celor care au paşaport românesc să se comporte demn şi să nu-şi atragă, prin acţiunile lor, antipatia cetăţenilor altor state“ ▲
Autorităţile din Milano solicită ajutorul Guvernului italian în problema aşa-numitei „invazii a etnicilor rromi“, fenomen considerat o „situaţie îngrijorătoare, ce nu poate fi ţinută în frâu doar de autorităţile milaneze“. Pentru a demonstra că situaţia a scăpat de sub control, autorităţile milaneze au amintit dublul asasinat de duminică, din strada Muggiano, când un barbat de etnie rromă, originar din Bosnia, şi-a ucis doi nepoţi. „Încă mai aşteptăm, după semnarea acordului de siguranţă în data de 18 mai, numirea comisarului cu puteri extraordinare, în persoana prefectului oraşului“, a declarat viceprimarul milanez, Riccardo De Corato. „Solicit ministrului de Interne să rezolve cât mai repede posibil această problemă, care a devenit intolerabilă“, a adăugat edilul milanez, citat de cotidianul „Il Giornale“. „Această crimă oribilă demonstrează încă o dată că este o problemă de compatibilitate şi nu toate persoanele doresc să se integreze în societate. Cerem Guvernului să facă ceva concret, să lase deoparte vorbele goale“, a completat şi viceprimarul oraşului Milano, Mariolina Moioli. Edilul milanez a cerut adoptarea unui decret care prevede că imigranţii care nu şi-au găsit de lucru în primele trei săptămâni de la sosirea lor în Italia, să fie repatriaţi.
Cei mai vehemenţi contestatari ai etnicilor rromi stabiliţi în Italia sunt reprezentanţii partidului „Lega Nord“, o formaţiune politică de dreapta. „Faptul că rromii nu respectă nici o regulă în comunitate reprezintă încă o dovadă că aceştia au un stil de viaţă diferit decât cel al italienilor. Cine încalcă legea trebuie repatriat sau trimis la închisoare“, a declarat reprezentantul regional al acestei formaţiuni politice în Milano, Davide Boni.
„Etnicii rromi nu sunt nedoriţi, atâta vreme cât nu încalcă legea“
Viceprimarul oraşului Milano a declarat că etnicii rromi nu sunt nedoriţi, atâta vreme cât nu încalcă legea. „Dacă au un loc de muncă, trimit copiii la şcoală, păstrează curăţenia şi nu-şi încalcă promisiunile faţă de autorităţi, nu numai că sunt toleraţi, sunt chiar încurajaţi să se integreze în societate“, a subliniat Mariolina Moioli. Primăria din Milano întocmeşte în prezent liste cu familiile rrome care pot dovedi că cel puţin unul dintre membrii familiei lucrează şi că minorii sunt daţi la şcoală. Pentru celelalte familii, avertizează autorităţile italiene, se va aplica legea comunităţii europene: trei luni fără un loc de muncă înseamnă repatriere.
O grupare extremistă italiană a revendicat incendiul în care au murit patru copii de etnie rromă
În noaptea de 10 spre 11 august, patru copii rromi, de origine română, cu vârste cuprinse între 4 şi 10 ani, au murit într-un incendiu izbucnit într-un ghetou aflat la marginea oraşului Livorno. Deşi Procuratura italiană nu a elucidat cauzele izbucnirii incendiului, o grupare de extremă-dreapta, auto-intitulată GAPE (Grupul Armat pentru Curăţenie Etnică) s-a declarat autoarea sângerosului incident. Mai mult, printr-o scrisoare deschisă trimisă unui ziar local, membrii grupării au avertizat toţi etnicii rromi din Italia că au la dispoziţie 20 de zile pentru a părăsi această ţară. „Altfel, în fiecare lună vom organiza câte un atentat cu consecinţe mult mai grave decât cel de la Livorno“, au ameninţat membrii grupării. Potrivit presei italiene, acest grup extremist este necunoscut autorităţilor, iar scrisoarea remisă ziarului a fost trimisa Procuraturii din Livorno. Scandalurile în care au fost implicaţi etnicii rromi proveniţi din România, au ţinut prima pagină a presei italiene în ultimii ani. În decembrie anul trecut, mai multe tabere ilegale ale etnicilor rromi au fost incendiate de localnicii din orăşelul italian Milanese, care s-a declarat sătui de scandalurile şi de furturile cărora autorităţile nu le puteau pune capăt.
Autorităţile române îşi îndeamnă cetăţenii la o comportare demnă
Pe fondul conflictului interetnic care se conturează în Italia, Ministrul Afacerilor Externe a României, Adrian Cioroianu, a adresat un îndemn românilor aflaţi peste hotare. „Autorităţile italiene nu au confirmat până acum realitatea existenţei unor astfel de grupări radicale sau o ameninţare concretă la adresa cetăţenilor români. Pentru a preveni însă alte evenimente neplăcute sau, mai ales, tragedii, cum a fost cea de la Livorno, cerem tuturor, celor care au paşaport românesc, să se comporte demn şi să nu-şi atragă, prin acţiunile lor, antipatia cetăţenilor altor state“, a subliniat oficialul român.