Autostrada Sibiu-Piteşti a primit finanţarea de la UE
Comisia Europeană a aprobat o investiţie în valoare de 875,5 milioane de euro de la Fondul de Coeziune pentru construirea primei faze a autostrăzii Sibiu-Piteşti. Va fi prima autostradă care traversează Munţii Carpaţi şi „va avea un efect foarte pozitiv asupra economiei şi calităţii vieţii oamenilor din zonă”, potrivit comisarului european pentru coeziune şi reforme, Elisa Ferreira.
Prima autostradă care va traversa Munţii Carpaţi, Sibiu-Piteşti, va primi, într-o primă etapă, o finanţare de 875,5 milioane de euro de la Fondul de Coeziune, după cum a anunţat Comisia Europeană. Acest coridor are o importanţă deosebită întrucât reprezintă o legătură neîntreruptă de la portul Constanţa până la vama Nădlac şi, de acolo, cu reţeaua europeană de autostrăzi. „Proiectul autostrăzii Sibiu-Piteşti va rezolva un mare blocaj de trafic din reţeaua românească de transport. Va creşte siguranţa rutieră, va scurta durata călătoriilor şi va reduce costul pentru pasageri şi marfă. Va avea un efect foarte pozitiv asupra economiei şi calităţii vieţii oamenilor din zonă”, a declarat comisarul pentru coeziune şi reforme, Elisa Ferreira, citată de Agerpres.
Autostrada Sibiu-Piteşti va avea o lungime de 122,11 kilometri şi va fi împărţită în cinci loturi, Sibiu-Boiţa, Boiţa-Cornetu, Cornetu-Tigveni, Tigveni-Curtea de Argeş şi Curtea de Argeş-Piteşti, va avea opt noduri rutiere şi nouă tuneluri.
Lucrările la primul lot de 13,17 kilometri dintre Sibiu şi Boiţa au început în luna martie 2020. Contractul, cu o valoare de 613 milioane de lei, fără TVA, prevede un termen de proiectare de 12 luni şi unul de execuţie de trei ani.
„Banii europeni bine investiţi, nu doar cheltuiţi, reprezintă acum principala resursă de dezvoltare ireversibilă pe care România o are la dispoziţie. Iar aprobarea proiectului pentru finanţarea autostrăzii Sibiu-Piteşti reprezintă un important pas pentru economia României. Acest proiect complex leagă nu doar estul de vestul ţării, ci şi România de întreaga Europă”, a declarat şi ministrul fondurilor europene, Marcel Boloş, după ce Comisia Europeană a aprobat sumele pentru autostrada Sibiu-Piteşti.
Totodată, Comisia Europeană a aprobat şi o finanţare de 578,4 milioane de euro de la Fondul de Coeziune pentru a îmbunătăţi capacitatea de răspuns la dezastre a României. Această investiţie va îmbunătăţi capacitatea de răspuns terestră, aeriană şi maritimă a României prin achiziţionarea de noi echipamente, precum şi prin pregătirea personalului.