Avantajele alăptării pentru copil şi pentru mamă

Un articol de: Mariana Dascălu - 09 August 2019

Alăptarea are beneficii multiple asupra sănătății mamei și a copilului atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Calităţile sale nu au putut fi egalate de nici o formulă de lapte praf. Pe termen lung, alăptarea poate ajuta la evitarea unor boli care apar mai târziu în viaţă, cum ar fi diabetul zaharat şi hipercolesterolemia sau diverse boli inflamatorii intestinale.

Laptele matern are compoziţia perfectă, fiind considerat „Standardul de aur”, spune dr. Arina Sârbu, medic primar pediatrie. „Laptele matern este alimentul natural ideal pentru copil, care conţine toate substanţele nutritive de care are nevoie bebeluşul într-o proporţie optimă. Calităţile sale nu au putut fi egalate de nici o formulă de lapte praf. Laptele de mamă are compoziţia perfectă, fiind considerat «Standardul de aur»”, mai spune medicul. Mai mult, alăptarea asigură toate substanţele necesare pentru o creştere şi o dezvoltare optimă a bebeluşului. Unul dintre cele mai importante beneficii ale alăptării asupra sănătăţii sugarilor este datorat efectelor imunologice. Este cunoscut efectul protector împotriva diverselor infecţii, acest rol fiind atribuit prezenţei anticorpilor din laptele matern. În acelaşi timp, un copil alăptat este protejat de riscul apariţiei anemiei şi rahitismului. Studiile efectuate pe termen lung arată că rezultatele testelor de inteligență, volumul materiei albe și volumul total al creierului sunt mai bune. „Alăptarea stimulează dezvoltarea cerebrală, copiii alăptaţi au IQ mai mare faţă de cei alimentaţi artificial. De asemenea, susţine dezvoltarea neurologică şi a organelor copiilor născuţi prematur”, spune dr. Arina Sârbu. Infecţiile acute ale tractului respirator apar mai puţin frecvent şi sunt mai puţin severe în cazul copiilor alăptaţi. Pe termen lung, alăptarea poate ajuta la evitarea unor boli care apar mai târziu în viaţă, cum ar fi diabetul zaharat şi hipercolesterolemia sau diverse boli inflamatorii intestinale. 

Beneficiile alăptării pentru mamă

Alăptarea este un act fiziologic normal atât pentru copil, cât şi pentru mamă, laptele matern fiind forma preferată de alimentaţie a nou-născutului. Alăptarea are avantajul creării unei legături speciale între mamă și copil şi ajută la stabilirea atașamentului dintre cei doi. Imediat după naştere, suptul repetat al nou-născutului eliberează oxitocină. Acest hormon are rol atât în excreţia laptelui, dar produce şi contracţii uterine care ajută la involuţia uterului şi la o întoarcere mai rapidă la dimensiunile dinainte de sarcină şi previne apariţia hemoragiilor de la acest nivel. Alăptarea exclusivă este o metodă contraceptivă naturală, foarte importantă în refacerea organismului mamei pentru a susţine o nouă sarcină şi în spaţierea sarcinilor. Producerea laptelui este un proces metabolic activ care necesită între 200 şi 500 de calorii pe zi, contribuind astfel la scăderea în greutate mai rapidă a mamelor după naştere. În afara efectelor pe termen scurt, alăptarea are şi beneficii asupra sănătăţii mamelor pe termen lung. Acestea includ îmbunătăţirea profilelor metabolice, scăderea riscului diferitelor forme de cancer şi beneficii psihologice. Să nu uităm că laptele matern este steril, fără implicaţii financiare şi oferă comoditatea de a oferi laptele necesar sugarului oricând şi oriunde. Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la vârsta de 6 luni şi începerea diversificării după această vârstă, continuând în paralel şi alăptarea până la 2 ani.