Avantajele şi dezavantajele creditării în lei

Data: 18 August 2013
Faptul că vânzătorii ar putea scumpi uşor proprietăţile, pentru a preveni eventualele pierderi cauzate de variaţiile de curs leu/euro, este privit ca principalul dezavantaj al acestei măsuri.
 
Mult-discutata decizie a guvernanţilor de a restricţiona programul Prima Casă doar la credite în lei va avea efecte pozitive, dar şi negative, consideră specialiştii publicaţiei Econtext, care prezintă avantajele şi dezavantajele acestei măsuri asupra pieţei imobiliare din România. „De la început, trebuie spus că este o măsura salutară, cu efecte preponderent pozitive sau care ar putea deveni pozitive. În acelaşi timp, efectele negative vor apărea la început şi ar putea fi de scurtă durată“, subliniază analiza.
 
Astfel, potrivit specialiştilor Econtex, la început, un dezavantaj îl reprezintă faptul că preţurile vor fi calculate în lei, dar raportate la euro, astfel că iniţial se vor modifica destul de frecvent, pe fondul variaţiilor de curs, ceea ce va tulbura piaţa. „Dacă un proprietar cere, spre exemplu, 100 de mii de euro pe o casă, iar el va trebui să exprime preţul în lei, va cere mai mult decât cursul actual, pentru a-şi acoperi o posibilă depreciere a leului. De exemplu, dacă ar cere 400 de mii de lei pe o casă, iar cursul ar fi 4 lei pentru un euro, preţul ar fi de 100 de mii de euro la un moment dat. În schimb, dacă leul se depreciază şi cursul ajunge la 5 lei pentru un euro, el ar câştiga doar 80 de mii de euro, ceea ce nu ar conveni proprietarului. Astfel, el va avea tendinţa să scumpească, pentru a preveni o astfel de variaţie de curs“, se arată în analiză. 
 
Referitor la acest aspect, specialiştii din domeniul imobiliar spun că stabilizarea se va produce la un moment dat, indiferent de fluctuaţiile cursului leu/euro. „Un mare avantaj este că (acordarea finanţărilor prin programul Prima Casă în lei - n.r.) ar putea influenţa preţurile tuturor tranzacţiilor imobiliare, în special pentru persoane fizice, ca ele să se desfăşoare doar în lei. Un alt mare avantaj este ca vom scăpa de variaţiile de curs la plata ratelor. Aceasta a fost, de altfel, una dintre principalele ţinte ale acestei restricţii. Un alt potenţial avantaj ar putea fi scăderea preţurilor. Salariile în lei fiind pe minus sau în stagnare, cumpărătorii nu vor mai avea aceeaşi lejeritate în a contracta credite, iar oamenii vor fi mai cumpătaţi în privinţa contractării unui credit, deoarece vor raporta totul la salariile lor şi la cheltuieli“, conchide analiza.

Băncile pregătesc scăderea dobânzilor la creditele în lei

Costul creditelor de consum în lei ar putea scădea spre 10% (DAE) la începutul anului 2014, ca urmare a reducerii dobânzii de politică monetară şi a competiţiei dintre bănci, consideră Marius Istrati, şeful Departamentului Dezvoltare produse retail din cadrul Volksbank România. „Vor mai fi, desigur, campanii promoţionale ale băncilor în perioada de toamnă-iarnă şi am putea vedea dobânzi de 11-12% chiar mai devreme de 2014“, a spus Marius Istrati.
 
Referitor la tendinţa de orientare a creditării spre moneda naţională, reprezentantul Volksbank România susţine că este un lucru normal să te finanţezi în moneda naţională şi să nu mai existe riscul valutar.
 
„Dacă ne uităm, de trei-patru ani BNR face paşi în sensul orientării creditării spre moneda naţională, dar nu cred că s-a dorit o tăiere bruscă a creditării în euro. Chiar şi cu măsurile luate, creditul în euro nu va dispărea din portofoliile băncilor. În special creditul pentru achiziţiile imobiliare va rămâne, cel puţin pe termen mediu, în euro“, consideră Marius Istrati. În ceea ce priveşte evoluţia creditării, acesta spune că, în prima parte a anului 2013, se observă rezultate bune comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, în special pe zona creditului de consum, tendinţă care se va menţine şi în cea de-a doua jumătate a lui 2013. „Volumul de credite acordate de bănci în 2013 va creşte cu până la 5% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut şi va avea la bază în special creditele de consum. În 2014, tot creditul de consum va fi preferatul băncilor şi va fi promovat pentru că acesta are un potenţial mai mare de creştere faţă de creditele imobiliare şi se pot atrage clienţi mai mulţi, având în vedere standardizarea procesului de acordare şi timpul scurt de răspuns. Deoarece dobânzile au o tendinţă de scădere, cererea de credite va creşte“, a explicat Marius Istrati. (Bogdan Cronţ)