Avantajele studenţilor care înfiinţează o firmă
Studenţii care doresc să înfiinţeze o afacere proprie beneficiază de scutiri de la plata unor taxe şi tarife, precum tariful pentru serviciile de asistenţă prestate de oficiile Registrului Comerţului, taxele şi tarifele pentru operaţiunile de înmatriculare efectuate la oficiile Registrului Comerţului de pe lângă tribunale etc. De asemenea, tinerii cu vârsta de până la 35 de ani beneficiază de scutirea taxelor către Registrul Comerțului la înfiinţarea unui SRL-Debutant (SRL-D)
În luna ianuarie a acestui an, numărul firmelor înfiinţate de studenţi depăşea 19.000, dintre acestea funcţionând doar 11.949, restul fiind radiate, potrivit datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), citat de Agerpres. Potrivit HG nr.166/2003, studenţii beneficiază, la înfiinţarea unei firme, de scutiri de la plata taxelor şi tarifelor, precum tariful pentru serviciile de asistenţă prestate de oficiile Registrului Comerţului de pe lângă tribunale, la înregistrarea constituirii profesioniştilor, taxele şi tarifele pentru operaţiunile de înmatriculare efectuate la oficiile Registrului Comerţului de pe lângă tribunale, taxele şi tarifele pentru autorizarea funcţionării solicitate profesioniştilor la constituire şi altele.
Pentru a beneficia de aceste facilităţi, informează ONRC, studentul trebuie să urmeze cursurile unei forme de învăţământ superior la o instituţie de învăţământ acreditată, să fie cel puţin în anul II de studiu, să fi promovat toate obligaţiile prevăzute de Senatul universităţii şi să nu fi depăşit vârsta de 30 de ani. Facilităţile fiscale se acordă o singură dată şi pentru constituirea unei singure firme, individual sau împreună cu alţi studenţi care îndeplinesc condiţiile legale menţionate.
În ceea ce priveşte scutirile de taxe, astfel de facilităţi sunt oferite de stat şi tinerilor cu vârste sub 35 de ani care înființează pentru prima dată o societate cu răspundere limitată în condițiile Legii nr. 31/1990 și ale Ordonanței de urgență nr. 6/2011. Astfel, la înfiinţarea unui SRL-Debutant (SRL-D), aceşti tineri sunt scutiţi de la plata taxelor către Registrul Comerțului, de aproximativ 450 de lei. De asemenea, după înființare, proprietarul unui SRL-D va beneficia şi de alte reduceri de cheltuieli, respectiv scutirea de la plata contribuțiilor de asigurări sociale datorate de angajatori pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult patru salariați, angajați pe perioadă nedeterminată. Firma nu mai e socotită SRL-D la trei ani de la înființare sau la atingerea unei cifre anuale de afaceri de 500.000 de euro sau mai mult.
Cele mai multe firme înfiinţate de studenţi funcţionează în Cluj, respectiv 1.114. Pe locul al doilea se află Bucureştiul, cu 974, iar pe al treilea Maramureş, cu 583 de firme. Totuşi, datele Registrului Comerţului arată că numărul firmelor înfiinţate de studenţi şi care funcţionau a scăzut în ianuarie 2016 cu 5,86% faţă de ianuarie 2015.
Cei mai mulţi acţionari sau asociaţi ai firmelor din România aveau vârste cuprinse între 40 şi 49 de ani, reprezentând 29,78% din total, iar 27,47% dintre firme au ca acţionari persoane cu vârste între 30 şi 39 de ani. 10,2% dintre firme aveau ca acţionari sau asociaţi tineri cu vârste de până la 29 de ani.
Numărul persoanelor juridice active în România era de 776.879, iar numărul de acţionari/asociaţi persoane fizice de peste 1,18 milioane, în ianuarie. Distribuţia pe sexe arată că cele mai multe persoane fizice erau bărbaţi - 63,48% din total, iar restul femei (36,52%), arată datele Registrului Comerţului.