Bacalaureat diferențiat, posibil din 2017

Un articol de: Oana Nistor - 21 Septembrie 2016

Elevii ar trebui să rezolve temele în timpul orelor de curs şi nu acasă cu părinţii, este de părere ministrul educaţiei, Mircea Dumitru, care apreciază că acestea „impun asupra copilului un ritm de lucru şi o cantitate de muncă nerezonabile pentru vârsta lui”. „Nu o spun eu (că temele trebuie făcute la şcoală - n.r.), o spun foarte mulţi educatori. Ideea că, într-un fel sau altul, pe parcursul întregii zile tu te ocupi numai de rezolvarea unor teme şcolare nu este normală pentru educaţia actuală şi impune asupra copilului un ritm de lucru şi o cantitate de muncă nerezonabile pentru vârsta lui”, a declarat ministrul, la o televiziune centrală.

În acelaşi timp, Mircea Dumitru a anunţat că în această toamnă va fi prezentat un proiect legislativ care prevede introducerea bacalaureatului diferen­țiat, iar acest lucru ar putea fi posibil chiar de anul viitor, condiţia fiind ca proiectul de lege să nu fie schimbat de viitorul Guvern.

Bacalaureatul diferențiat presupune că tinerii din liceele teoretice vor susține un examen clasic, ca şi cel de acum, iar cei din liceele profesionale vor susține un examen de certificare a competen­țelor, iar cei care optează pentru ultimul nu mai poate fi admis la facultate. „Ar trebui să avem filiere distincte care să fie foarte bine di­fe­rențiate. O filieră teoretică, pe care o știm, dar și o filieră substanțială care să meargă pe învățarea unei meserii. Elevul lucrează, este ucenic la un angajator, dar este cuprins și în sistemul școlar. Acolo vor fi niște probe prin care se va certifica competența pe care o are pentru meseria pe care și-a ales-o. Nu va fi bacul acesta general, teoretic, de acum”, a spus ministrul educației. Totuşi, cei de la filiera profesională vor avea posibilitatea, ulterior, să poată accede şi la un bacalaureat teoretic pentru a-şi continua studiile universitare.