Bananele, de ajutor în anemie și astenie nervoasă
Cu o valoare nutritivă foarte mare, bananele sunt recomandate în anemie, subnutriție și rahitism, mai ales la copii în creștere. În diferite afecțiuni intervin terapeutic, având efecte purgative, laxative, hidratante, diuretice, emoliente, vitaminizante, antiscorbutice.
Bananierul este o plantă din regiunile tropicale, iar fructul există în mai multe varietăți. Cea mai răspândită este banana galbenă, numită Cavendish. Fructele bananierului Cavendish sunt dulci și aromate, cresc în ciorchini, numărul bananelor fiind, în medie, de 20 la un pom, cu greutăți care pot ajunge până la 30 de kilograme. După rodire, planta moare, iar continuitatea speciei este asigurată de numeroși lăstari bazali, care se transplantează de către cultivatori, iar anul următor vor da noi plante viguroase, care vor rodi numai un an.
Fructele sunt recoltate verzi și depozitate pentru coacere. Un kilogram de banane conține glucide, proteine, lipide, fibre dietetice, beta-caroten, vitamine (B6, C, E, acid folic) și săruri minerale, îndeosebi potasiu, magneziu, fier, zinc și cupru. Conținutul ridicat în vitamina B6 reprezintă un puternic agent imunitar, iar conținutul ridicat în potasiu ajută la prevenirea atacului de cord, a aritmiilor și a accidentelor vasculare cerebrale. Acidul folic (vitamina B9) este foarte util creierului în caz de scădere a memoriei și în tulburările psihice.
La nivelul aparatului digestiv intervine în gastroenterite cronice, combaterea crizelor de ulcere stomacale, diaree, dizenterie, viermi intestinali, intoxicații cu opiu și în calmarea durerilor abdominale. În afecțiunile respiratorii, bananele au efecte favorabile în bronșite, traheite și laringite, iar asupra sistemului nervos, în caz de astenie nervoasă, surmenaj intelectual și disfuncții de natură nervoasă (isterie, epilepsie).
Bananele pot fi considerate o hrană ideală pentru toate vârstele. Se vor consuma când sunt coapte, fiind perfect digerabile. Consumul zilnic de banane sau luate în amestec cu miere de albine reprezintă un aliment tonic și mineralizant, recomandat persoanelor anemice, astenice și depresive, la cei care depun eforturi fizice și intelectuale mari, la copii în perioada de creștere și la vârstnici cu tendința accentuată de decalcifiere. În plus, bananele sunt recomandate celor suferinzi de ulcer gastric și duodenal, pentru a obține o acțiune calmantă asupra mucoasei stomacale și intestinale. Efecte superioare se realizează cu un preparat dintr-o banană, o lingură de grâu încolțit și una de melasă.
Având un conținut ridicat în glucide solubile, bananele sunt recomandate sportivilor, dar cu restricție la persoanele cu valori ridicate ale glicemiei și colesterolului din sânge și la persoanele care țin cure de slăbire. De remarcat că bananele verzi, necoapte, sunt hipoglicemiante. În combinație cu iaurtul, luate în părți egale, vor avea bune efecte purgative. În tratamentele externe, o banană bine coaptă, sănătoasă, zdrobită și amestecată cu o lingură de miere fluidă și 10 picături de zeamă de lămâie este eficientă pentru tenurile uscate, ofilite și ridate. Amestecată cu iaurt, se poate aplica pe față pentru iritații și prurit. De asemenea, banana zdrobită și amestecată cu smântână proaspătă sau gălbenuș de ou poate fi aplicată pe tenurile uscate, iar amestecată cu suc de lămâie, de portocale sau de mandarine, pe tenurile grase.
Laptele demachiant, pentru tenuri uscate, arsuri solare și degerături, se prepară dintr-o banană bine coaptă, zdrobită cu mixerul, la care se adaugă un pahar de vin alb, lapte și o linguriță de ulei de măsline.