Băncile au înăsprit condiţiile de creditare
Instituţiile bancare au înăsprit condiţiile de creditare a populaţiei atât pentru împrumuturile pentru achiziţia de locuinţe şi terenuri, cât şi pentru creditele de consum, anunţă Banca Naţională a României. În consecinţă, pentru toate categoriile de credite de consum au fost înregistrate mai puţine cereri în special pe segmentul de împrumuturi garantate şi negarantate cu ipotecă. Băncile previzionează pentru următorul trimestru diminuarea moderată a cererii pentru toate categoriile de credite, dar şi o evoluţie relativ constantă a preţurilor imobilelor.
Primul trimestru al anului 2019 a fost marcat de o înăsprire semnificativă a standardelor de creditare atât pentru împrumuturile destinate achiziţiei de locuinţe şi terenuri, cât şi pentru creditele de consum acordate populaţiei, reiese dintr-un sondaj realizat de Banca Naţională a României (BNR) privind creditarea companiilor nefinanciare şi a populaţiei şi citat de Agerpres. Factorii care au contribuit la această dinamică au fost, pe de o parte, deciziile de politică monetară sau prudenţială ale BNR, iar pe de altă parte, aşteptările privind situaţia financiară a populaţiei. Concret, documentul stipulează că „termenii contractelor de credit de consum acordate în primul trimestru al anului 2019 au consemnat următoarele modificări: restrictivitate în creştere moderată la nivelul spread-ului ratei medii de dobândă a creditului faţă de ROBOR 1M (la o lună), înăsprirea semnificativă determinată de reglementările privind ponderea maximă a serviciului datoriei în venitul lunar”. Cererea pentru creditele de consum s-a redus semnificativ în T1 2019, în concordanţă cu estimările băncilor din trimestrul precedent. Pentru toate categoriile de credite de consum au fost înregistrate diminuări ale cererii: semnificative pentru segmentele de împrumuturi garantate şi negarantate cu ipotecă şi, respectiv, moderată în cazul cardurilor de credit. În acest context, rata respingerilor solicitărilor de credite destinate consumului a avansat semnificativ. Băncile previzionează pentru următorul trimestru diminuarea moderată a cererii pentru toate categoriile de credite de consum acordate populaţiei.
În ceea ce priveşte cererea pentru împrumuturile ipotecare, aceasta a crescut marginal în primul trimestru al anului curent, în pofida estimărilor băncilor de scădere semnificativă a acesteia. Aşteptările pentru trimestrul 2 sunt de continuare a tendinţei ascendente a cererilor de credite ipotecare, însă cu o intensitate scăzută.
Proporţia solicitărilor de credite ipotecare respinse de instituţiile de credit a crescut semnificativ în primul trimestru din 2019.
BNR precizează că sondajul este efectuat trimestrial de instituţie în lunile ianuarie, aprilie, iulie şi octombrie şi are la baza un chestionar transmis primelor 10 bănci alese după cota de piaţă aferentă creditării companiilor şi populaţiei.
Banca centrală a limitat de la 1 ianuarie 2019 nivelul maxim al gradului de îndatorare la 40% din venitul net la creditele în lei şi 20% la cele în valută, prevederile aplicându-se atât instituţiilor bancare, cât şi IFN-urilor.
În cursul zilei de ieri BNR, prin vocea viceguvernatorului Liviu Voinea, a prezentat şi Raportul privind stabilitatea. Potrivit Raportului BNR, există cinci riscuri la adresa stabilității, respectiv tensionarea echilibrelor macroeconomice interne, riscul privind cadrul legislativ incert și impredictibil în domeniul financiar, deteriorarea încrederii investitorilor în economiile emergente, structura și costul finanțării deficitului de cont curent și a celui bugetar şi riscul de nerambursare a creditelor contractate de firme și de populație. Datele BNR arată că avuția netă a populației a crescut în 2018, dar mare parte a creșterii se datorează creșterii prețurilor la imobiliare. „Este așadar o creștere mai mult pe hârtie”, concluzionează Liviu Voinea.