Băncile sunt interesate să acorde credite agricultorilor
Multe instituții de credit și-au arătat disponibilitatea de a acorda împrumuturi fermierilor, cu o dobândă maximă de 2% peste ROBOR, pentru cumpărarea de terenuri agricole de maximum 250 de hectare, în baza legislaţiei actuale de creditare. Din aceasta a fost eliminată obligativitatea fermierului de a veni cu 10% bani proprii.
Aproximativ 15 bănci sunt interesate să crediteze fermierii cu o dobândă maximă de 2% peste ROBOR pentru achiziţia de terenuri agricole până în limita a 250 de hectare, în condiţiile în care acestea au în spate garanţia statului, dar şi conturile fermierilor cu banii din subvenţii, a declarat Petre Daea, ministrul agriculturii. „Băncile au şi ele interesul lor şi este firesc să îl aibă, pentru că aici au garanţia statului în spate de 80% pentru aceste credite. (...) Este un mecanism nou de creditare şi evaluările se fac prin comparaţie, iar atunci când vom avea cereri pe acest tip de credit vom putea compara creditele de la o bancă sau alta. Este promulgat actul normativ, trebuie să dăm drumul pe metodologie şi după aceea vom încheia convenţiile cu băncile”, a explicat Daea. Potrivit ministrului, noul mecanism de creditare a fost discutat înainte de adoptare cu băncile şi cu fermierii, astfel încât acesta să fie viabil. „Am ajuns la următoarea concluzie: cu până la 3 milioane de euro fermierii români pot să cumpere şi teren şi materialele necesare desfăşurării procesului de producţie, respectiv seminţe, ierbicid, îngrăşăminte, orice alt material necesar pentru a-şi desfăşura activitatea sau cei din zootehnie să facă investiţii”, a continuat şeful Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).
Avantajul legislației actuale de creditare este, în opinia directorului general al Fondului de Garantare a Creditului Rural (FGCR), Veronica Toncea, acela că dispare obligativitatea fermierului de a veni cu 10% surse proprii, totodată fiind eligibile şi creditele pentru investiţii în piscicultură şi acvacultură. „Practic, din creditul maxim de 3 milioane de euro se permite să se achiziţioneze un număr de hectare mai mare decât cel pe care îl prevede legislaţia actuală până la atingerea limitei de 250 de hectare în proprietate. Mai este avantajul că dispare obligativitatea fermierului de a veni cu 10% din surse proprii şi, în momentul în care banca acceptă să crediteze întreaga valoare a contractului de achiziţie a terenului, fermierii nu mai sunt obligaţi să aducă această contribuţie proprie”, a precizat Toncea.
Potrivit unei ordonanţe de urgenţă adoptate de Guvern zilele trecute, producătorii agricoli şi cei din sectorul piscicol vor fi sprijiniţi să obţină finanţare pentru campania agricolă de primăvară, pentru achiziţionarea de terenuri agricole în vederea extinderii exploataţiilor, precum şi pentru modernizarea şi eficientizarea acestora.
Măsurile guvernamentale au în vedere creşterea procentului de garantare pentru fermierii care solicită credite în vederea achiziţionării de terenuri agricole, extinderea categoriei de beneficiari şi simplificarea procedurilor în domeniul garantării.
Procentul de garantare a creditelor acordate fermierilor pentru achiziţia de terenuri agricole crește, astfel, de la 50% la 80%. Totodată, noua legislație propune măsuri de reducere a comisionului de garantare de la 3,8% la 2% şi extinderea categoriei potenţialilor beneficiari atât în sectorul agricol, cât şi în acvacultură.
Garanţiile din prevederile prezentului act normativ se acordă pentru toate tipurile de credite cu o valoare de până la 3 milioane de euro, respectiv 2,4 milioane de euro valoarea garanţiei.