Barierele din calea tinerilor care părăsesc centrele de plasament

Data: 27 Octombrie 2014

În România există aproximativ 23 de mii de copii în plasament, însă în momentul în care aceştia părăsesc centrele se confruntă cu multe probleme. O conferinţă de profil a fost organizată ieri pe această temă. “La părăsirea centrelor de specialitate (...) le lipsesc banii, au dificultăţi în a găsi loc de muncă, doar puţini intră la facultate, situaţia lor locativă este precară, nu au sau au prea puţin sprijin emoţional şi sunt expuşi unui risc mai mare de a comite sau de a fi victime ale unei infracţiuni”, a spus Thorsten Geissler, reprezentantul Fundaţiei Konrad-Adenauer, unul dintre organizatorii Conferinţei "Tinerii care părăsesc centrele de plasament - aceleaşi drepturi pentru toţi".

La rândul său, doamna Simona Ilie, cercetător la Institutul pentru Cercetarea Calităţii Vieţii, a menţionat, citată de Agerpres, că tinerii care părăsesc centrele de plasament întâmpină multiple bariere. "Acestea sunt atât de partea tinerilor care părăsesc centrele de plasament, cât şi din partea sistemului, a centrelor în sine, dar şi din partea angajatorilor şi mai ales a serviciilor de ocupare, deci bariere sunt diverse şi cred că succesul eforturilor pentru o mai bună integrare a tinerilor din centre pe piaţa muncii stă în rezolvarea simultană a lor", a afirmat doamna Simona Ilie. 

Potrivit cercetătoarei, tinerii care părăsesc centrele de plasament beneficiază de aceleaşi drepturi precum ceilalţi, “însă barierele constau în contextul în care se formează, în traumele pe care le au prin separarea de familia biologică”. (Oana Nistor)