Belgia a recunoscut oficial biserica ortodoxă românească din Gent-Aalst

Data: 04 Feb 2013

După un îndelungat proces administrativ, iniţiat în anul 2009, de către pr. paroh prof. dr. Constantin Pogor, parohia românească „Sfinţii Andrei şi Materne“ din Gent-Aalst a obţinut din partea statului belgian recunoaşterea juridică oficială în data de 21 decembrie 2012. Această realizare extraordinară pentru comunitatea ortodoxă română din provincia belgiană Flandra Orientală este rezultatul eforturilor neîncetate ale Înalt Preasfinţitului Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale şi Meridionale, ale preotului paroh, ale membrilor comunităţii românilor din Flandra Orientală şi Occidentală şi ale credincioşilor (CORFOO).

Prin mijlocirea şi sprijinul episcopului catolic Luc Van Loy din oraşul Gent, a protopopului catolic de Aalst, Johan de Baere, şi prin bunăvoinţa Consiliului bisericesc catolic din Aalst, tot în anul 2012, Parohia „Sfinţii Andrei şi Materne“ a luat în concesiune frumoasa biserică catolică pentru o perioadă de 90 de ani. Monument istoric datând din secolul al XVIII-lea, lăcaşul de rugăciune a fost la origine biserica fostului Beghinaj din Aalst, ce a fost înfiinţat în secolul al XI-lea.
 
În contextul recunoaşterii oficial-juridice a parohiei din partea statului belgian, în seara zilei de 26 ianuarie 2013, în biserica Parohiei ortodoxe „Sfântul Apostol Andrei şi Sfântul Materne“ a avut loc un eveniment cultural de excepţie, în cadrul căruia cvartetul Symphonis (Opera Naţională Română din Iaşi) a interpretat arii din Corelli, Bach, Handel şi Porumbescu, încântând atât publicul român, cât şi cel belgian. Personalităţi ale vieţii religioase (dintre care amintim pe IPS Părinte Mitropolit Iosif) au ţinut să onoreze cu prezenţa marcarea evenimentului, atât de important pentru parohia românească din Gent-Aalst, cât şi pentru biserica ortodoxă românească din Belgia.
 
Menţionăm că din 2008, în cadrul parohiei se desfăşoară, în mod regulat, diverse activităţi duhovniceşti (privegheri, discuţii), academice (conferinţe, şcoală biblică), culturale (concerte, expoziţii) şi educative (cursuri de religie, de limbă flamandă sau de limbă şi literatură română). Toate acestea au fost posibile şi datorită sprijinului şi susţinerii acordate de către Asociaţia culturală a parohiei şi a CORFOO. (Andreea Chelu)