Beneficiile siropului de arțar pentru organismul uman

Un articol de: Monahia Ecaterina Vicleanu - 08 Iulie 2019

Arțarul (Acer platanoides) este un arbore rezistent, foarte prețuit pentru lemnul său, dar și pentru efectele terapeutice ale frunzelor, siropului și fructelor. Arțarul formează o coroană arcuită simetric și rareori depășește înălțimea de 20 de metri. În scop fitoterapeutic sunt utilizate frunzele, scoarța, mugurii și sucul extras prin presarea scoarței de arțar. Printre cele mai cunoscute substanțe care se găsesc în compoziția chimică a arțarului sunt: taninurile, flavonoidele și principiile amare. Arțarul are proprietăți astringente, edulcorant natural, antidiareice, antioxidante, energizante, hemostatice, cicatrizante etc.

Preparatele fitoterapeutice care conțin arțar sunt indicate în lupta contra cancerului, reduc mărirea prostatei, previn agravarea aterosclerozei, calmează durerile de gută, ameliorează reumatismul, înțepăturile de insecte, durerile oculare, acțio­nează benefic contra diareei și sunt benefice contra secreției prea abundente de bilă, pentru normalizarea funcțiilor ficatului și colecistului.

Siropul de arțar prezintă o multitudine de beneficii pentru sănătate datorită conținutului impresionant de mangan, zinc, calciu, potasiu, acestea având un rol major în menținerea imu­nității organismului. De asemenea, este plin de fenoli care ajută la menținerea valorilor normale ale glicemiei, fiind asociat cu prevenirea diabetului. Siropul de arțar este benefic și în problemele digestive, diminuează balonarea și gazele intestinale. Fiind un îndulcitor natural, este indicat și în curele de slăbire.

Rețete:

Brioșe cu sirop de arțar, banane și nuci

Ingrediente: 200 g unt, 100 g zahăr brun, 200 ml frișcă lichidă, 100 ml sirop de arțar, 400 g chec cu lămâie, 2-3 banane medii, 50 g nuci caramelizate, 50 g migdale caramelizate cu miere.

Mod de preparare: Se încinge cuptorul la 2000C, se tapetează cu hârtie forma de muffins, apoi se pun într-o tigaie untul, zahărul, frișca și siropul de arțar și se țin la foc mediu 2-3 minute, amestecându-se din când în când, până se topește zahărul și se obține un sirop consistent. Se taie checul cuburi, bananele felii, se pun într-un vas încăpător și se amestecă cu nucile și migdalele, peste ele se toarnă siropul fierbinte şi se amestecă foarte bine. Se distribuie compoziția în formele pentru muffins și se dă la cuptor pentru 10 minute. Se lasă la răcit, apoi se pun la frigider. Daca se consumă calde, este indicat să se ser­vească cu înghețată.

Biscuiți cu sirop de arțar

Ingrediente: 200 g unt, 500 g zahăr pudră, 8 linguri sirop de arțar, 1 lingură scorțișoară, coaja rasă de la o portocală, 1 linguriță esență de vanilie, 1 lingură apă minerală, 1 ou, 500 g făină, 1 lin­gură praf de copt.

Mod de preparare: Într-un vas încăpător, se mixează untul, siropul de arțar și zahărul până se obține o spumă, se adaugă oul, esența de vanilie, coaja de portocale, se mixează bine, apoi se toarnă făina amestecată cu praful de copt și scorțișoara. Se amestecă bine, apoi din aluatul obținut se întinde o foaie cu o grosime de 5 mm pe o planșetă, se taie biscuiții cu formele dorite şi se pun la cuptor pentru 10 minute la temperatura de 1800C.