Beneficiile tratamentelor balneare
Tratamentele balneare sunt recomandate în mai multe afecțiuni, iar beneficiile acestora se simt mult timp după încheierea lor. De la dureri articulare până la boli respiratorii, apele termale ajută corpul să funcționeze mai bine și să-și întărească sistemul imunitar. De asemenea, ajută organismul și mintea, inclusiv prin doze sănătoase de relaxare, potrivit medicului specialist balneolog Suzana Pretorian, citat de Mediafax.
În principiu, apele termale sunt un remediu natural, plăcut și relaxant și, de asemenea, fără contraindicații. Un adevărat leac pentru trup și suflet, cunoscut din cele mai vechi timpuri. Este important de știut că una dintre soluțiile eficiente de luptă împotriva bolilor civilizației moderne este oferită de turismul balnear. Înainte de a alege stațiunea balneară pentru tratament, trebuie să avem în vedere compoziția apei, care este diferită în funcție de sursă.
După concentrația de minerale, apele balneare sunt clasificate în mai multe categorii: sulfuroase, sosuri, sulfați, carbonice, arsenice - feruginoase și bicarbonatate. „Apele minerale naturale, cu proprietățile lor terapeutice, ajută la ameliorarea durerilor în diferite afecțiuni cronice. Ele se pot administra atât în cura internă (crenoterapie), cât și în cură externă (băi la cadă sau la bazin), sub formă de pulverizații și aerosoli, precum și injecții intramusculare”, a explicat dr. Suzana Pretorian.
În România există 160 de stațiuni balneare cu resurse naturale de neprețuit: ape carbogazoase, oligominerale, alcaline, feruginoase, clorosodice, sulfuroase, lacuri terapeutice, mofete, nămoluri, saline și altele. (I. M.)