Bilanț al campaniei „Donează sânge, salvează o viață!”
În cadrul campaniei „Donează sânge, salvează o viață!” derulată de Patriarhia Română prin intermediul voluntarilor Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, în perioada 2013‑2019, s‑au recoltat 16.000 de litri de sânge. Campania s‑a desfășurat pe parcursul a 16 ediții, iar numărul participanților la campaniile de donare de sânge a fost de 30.000.
Prin campania „Donează sânge, salvează o viață!” a fost sprijinită, în anul 2018, dotarea cu aparatură medicală a centrelor de transfuzii din București, Ploiești, Constanța și Centrul de Transfuzii al MApN de la Spitalul Militar Central cu echipamente de 80.000 euro. Ajutorul acordat centrelor de transfuzie a fost semnificativ pentru că funcționau cu aparatura veche de 20‑25 de ani.
De asemenea, în anul 2018, Centrul de Transfuzii Ploiești a fost sponsorizat săptămânal cu produse de patiserie, iar Centrul de Transfuzii al Spitalului Militar a fost sponsorizat cu produse de patiserie pentru anumite campanii de donare de sânge. Aceste sponsorizări continuă și în anul 2019. Directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Ploiești, dr. Georgeta Hanganu, a evidențiat importanța acestei campanii pentru centrele de transfuzii și a subliniat creșterea numărului de donatori. „Campania se derulează de câțiva ani buni în România și cu ajutorul acesteia am crescut considerabil numărul de donări. Cu ajutorul Patriarhiei Române și al voluntarilor Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului am organizat campanii cu diverse colegii din Ploiești și am făcut diverse colecte mobile. Beneficiem de o susținere permanentă din partea Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, care ne trimite pentru donatori tone de prăjituri. Este important să asigurăm fiecărui donator câte un dulce, fie înainte sau după donare, pentru că ajută la reglarea glicemiei. De asemenea, Patriarhia ne‑a ajutat cu echipamente medicale și aparatură și materiale promoționale pentru conștientizarea importanței donării și, astfel, a crescut numărul de donatori la Centrul de Transfuzii Ploiești cu aproximativ 10%. Datorită donatorilor campaniei «Donează sânge, salvează o viață!» reușim să trimitem componente sanguine pacienților de la multe spitale din București, precum: Spitalul Fundeni, Spitalul Universitar de Urgență București, Spitalul de Urgență Floreasca, Spitalul Universitar de Urgență Elias, Spitalul de Urgență «Prof. Dr. Agrippa Ionescu» și Spitalul «Sfânta Maria»”, a spus dr. Georgeta Hanganu.
În contextul crizei de sânge și de donatori la nivel național, se dorește facilitarea accesului bolnavilor la sânge și la produse sanguine. Campania îşi propune nu doar să suplinească cantitatea de sânge disponibilă, ci şi să promoveze cultura donării de sânge în România. Ediţiile campaniei s‑au organizat în mai multe oraşe din ţară, dar şi din afara ţării: Bucureşti, Ploieşti, Câmpina, Boldeşti, Mizil, Constanta, Câmpulung Muscel, Huşi, Sibiu, Oneşti, Baia Mare, Piteşti, Protopopiatul Sebeş, Slobozia, Călăraşi, Arad, Craiova, Târgovişte, Argeş, Putna, Reşiţa, Pucioasa, Episcopia Maramureş, Satu Mare, Caransebeş, Moldova Nouă, Brăila, Torrent Castellon - Spania.
De asemenea, campanii de donare de sânge organizate în perioada 2013‑2019 au avut loc în București, la Academia de Poliție, Facultatea de Pompieri, Facultatea de Construcții, Academia Tehnică Militară și Jandarmeria București. Foarte multe ediţii ale campaniei au avut loc în județul Prahova, în Ploiești, Câmpina și Boldești. De altfel, campania „Donează sânge, salvează o viaţă!” a fost susţinută de Jandarmeria Română în perioada 23‑27 mai 2016 și s‑a desfășurat în 41 de orașe din țară, iar în toate centrele de transfuzie din România au donat sânge aproximativ 3.000 de jandarmi. A fost cea mai mare campanie de donare de sânge din România.
Prin aceste campanii se doreşte promovarea culturii donării de sânge în România și atragerea investițiilor pentru modernizarea aparaturii medicale și a centrelor de transfuzii din țară. Aproximativ unul din 10 pacienți internați în secțiile de chirurgie, hematologie, oncologie, ginecologie, obstretică, traumotologie are nevoie de o transfuzie. Donatorii sunt extrem de importanţi şi cu o singură donare pot fi salvate trei vieți.