Bilanţ al Centrului pentru persoane fără adăpost „Sfântul Vasile” din Craiova
Asociaţia Vasiliada a Mitropoliei Olteniei a organizat recent, la sediul său, o conferință ce a avut ca scop prezentarea rezultatelor obținute în cadrul unui proiect desfășurat la Centrul social de urgență pentru persoane fără adăpost „Sfântul Vasile” din municipiul Craiova, în perioada ianuarie-decembrie 2021. Întâlnirea a fost moderată de părintele Adrian Stănulică, preşedintele asociației.
Proiectul „Subvenție Legea 34/1998” a fost finanţat de către Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale şi a venit în sprijinul beneficiarilor Centrului social „Sfântul Vasile”. Arhidiaconul Sorin Pârvănescu, coordonatorul instituției, a vorbit despre activitatea desfășurată aici: „Centrul social pentru persoane fără adăpost «Sfântul Vasile» oferă servicii de cazare, asistenţă socială, suport specializat în vederea reintegrării sociale, asistență medicală datorată parteneriatelor dezvoltate cu policlinici private, disponibilă chiar și pentru beneficiarii neasigurați, servicii de educare şi formare, socializare, activităţi culturale şi de petrecere a timpului liber. Cazarea în centrul nostru este acordată pentru o perioadă de 12 luni, cu posibilitatea de prelungire a contractului de servicii sociale, timp în care echipa multidisciplinară a instituției urmăreşte ieşirea din situaţia de criză a beneficiarului şi reintegrarea socio-profesională a acestuia prin includerea în alte forme de servicii sociale. În cadrul aşezământului, beneficiarii primesc, pe lângă serviciile de bază, şi suport pentru găsirea şi păstrarea unui loc de muncă, reuşind astfel să depăşească situaţia de criză iniţială şi să își dezvolte un plan pentru viitor. Prin serviciile acordate prin intermediul proiectului s-au avut în vedere asigurarea găzduirii provizorii şi reducerea treptată a gradului de excludere socială pentru această categorie de persoane dezavantajate”.
Pe parcursul anului precedent, în cadrul Centrului social de urgenţă pentru persoane fără adăpost „Sfântul Vasile” din Craiova, 92 de persoane au beneficiat de servicii sociale, medicale, de asistență psihologică, pedagogică și de consiliere spirituală; 34 de persoane au fost sprijinite în vederea rezolvării unor probleme medicale; 45 de persoane au beneficiat de consiliere socială; 27 de persoane au beneficiat de consiliere profesională; 20 de persoane au beneficiat de mediere profesională; 43 de persoane au beneficiat de consiliere psihologică individuală; 49 de persoane au beneficiat de consiliere psihologică de grup; 69 de persoane au beneficiat de îndrumare pedagogică; 9 persoane au fost reintegrate profesional; 24 de persoane au obținut documentele de identitate și stare civilă; 7 persoane au fost reintegrate social, prin găsirea unei locuințe.