Bilanţ al lucrării social-filantropice desfășurate de Arhiepiscopia Bucureștilor
Arhiepiscopia Bucureștilor a menținut și dezvoltat în anul 2022 proiecte social-filantropice menite să vină în sprijinul semenilor noștri. În anul ce a trecut s-a arătat o grijă deosebită pentru copiii din centrele de zi și de plasament, dar și pentru cei cu dizabilități auditive pentru care se ridică un centru dedicat lor. Totodată, pentru sute de familii de ucraineni, care din cauza conflictului de la graniță și-au părăsit țara, au fost puse la dispoziție spații de cazare. Nu au fost neglijate nici persoanele defavorizate din comunități parohiale și vârstnicii din centre rezidențiale, care au primit zilnic hrană caldă și asistență medicală.
În anul 2022, Sectorul social-filantropic și misionar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a oferit sprijin mai multor categorii de persoane defavorizate. Întrucât situația din Ucraina a escaladat cu atacuri împotriva civililor și a infrastructurii, persoanele nevoite să fugă din calea războiului și-au găsit adăpost și în spațiile de cazare puse la dispoziție de Arhiepiscopia Bucureștilor. „La ceas de bilanț putem spune că anul 2022 a fost unul plin de realizări deosebite. Au fost menținute și chiar dezvoltate proiectele curente, centrele de zi pentru copii, centrele pentru persoane vârstnice, cantinele sociale, la acestea adăugându-se încă de la începutul războiului din Ucraina și programe de asistență pentru refugiați. Încă de la început, la nivelul arhiepiscopiei au fost puse la dispoziție aproximativ 1.000 de locuri de cazare, oferindu-se toată asistența necesară. În colaborare cu Sectorul social-filantropic al Patriarhiei Române au fost trimise mai multe transporturi umanitare atât în Ucraina, cât și în Republica Moldova”, a declarat părintele Ionuț Tutea, consilier eparhial la Sectorul social-filantropic și misionar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
De asemenea, proiectele începute în anii anteriori au prins contur, contribuind la creșterea numărului de beneficiari și la diversificarea serviciilor oferite prin implicarea acestui sector: „Amintim faptul că au început lucrările la Centrul de zi pentru copii hipoacuzici, aflându-ne la cota zero. Au fost lucrări efectuate în valoare de peste 200.000 de euro. Lucrările de la cantina socială de la Parohia «Buna Vestire»-Ploiești au fost finalizate. S-a obținut acreditarea serviciilor sociale și suntem în proces de licențiere a acestor servicii, realizându-se, totodată, și selecția grupului-țintă”.
Pe lângă susținerea activităților curente, prin intermediul ONG-urilor Arhiepiscopiei Bucureștilor au mai fost implementate și alte programe dedicate cu precădere copiilor din centrele de zi și de plasament. „Asociația «Diaconia», în colaborare cu Asociația «Adi Hădean», a oferit hrană beneficiarilor cantinelor sociale de la filialele de sector în valoare de peste 500.000 de lei, suplimentând astfel efortul depus cu beneficiarii și crescând numărul celor asistați. Au fost continuate și campaniile umanitare prin organizarea unei colecte pentru sprijinirea unui copil cu deficiențe auditive, pentru a primi asistență de specialitate în străinătate. A fost deja achitată suma de 16.400 de euro pentru primele intervenții chirurgicale, urmând ca pentru următoarele etape să se mai vireze o sumă aproape egală. Fundația «Sfânta Macrina», având sprijinul profesioniștilor de la Centrul de zi pentru copii «Sfânta Muceniță Sofia» al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a implementat un proiect cu finanțare nerambursabilă de la Primăria sectorului 2 privind combaterea bullyngului în școli. Fundația «Bucuria ajutorului» a participat la selecția de parteneri inițiată de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 2 și a fost selectată pentru implementarea unui nou proiect de sănătate - Policlinica socială «Zâmbet pentru toți», care are ca scop furnizarea de servicii socio-medicale prin intermediul a două cabinete de medicină dentară sub forma consultațiilor, intervențiilor și tratamentelor stomatologice specifice pentru aproximativ 1.000 de persoane anual. Aceste persoane vor fi copii din centrele de plasament, persoane vârstnice din centrele rezidențiale dedicate lor sau persoane care reprezintă cazuri sociale și nu își pot permite astfel de servicii medicale”, a mai spus părintele consilier eparhial Ionuț Tutea.
În anul 2023, eforturile pentru ajutorarea semenilor continuă în cadrul Sectorului social-filantropic și misionar, mai ales pentru sprijinirea persoanelor vârstnice singure sau cu posibilități financiare reduse. „Având în vedere că anul 2023 este Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice, un nou program adresat acestora urmează să fie implementat de Sectorul social-filantropic și misionar al Arhiepiscopiei Bucureștilor și DGASPC Sector 2, și anume un centru pentru oferirea de servicii de recuperare medicală acordată în comunitate pentru persoane vârstnice. Acordul de colaborare a fost semnat, iar la începutul anului vom iniția deja amenajarea spațiilor și implementarea efectivă a proiectului. Rămâne în continuare o prioritate deschiderea unui nou centru rezidențial de îngrijire pentru persoane vârstnice, dar și a noi centre de zi pentru acestea nu doar în București, ci și în cuprinsul eparhiei pentru a oferi o viață mai bună celor rămași fără sprijin”, a declarat părintele Ionuț Tutea.