Bilanțul campaniei „Donează sânge, salvează o viață!”
Campania „Donează sânge, salvează o viață!” a Patriarhiei Române, inițiată și organizată de voluntarii Paraclisului Catedralei Naționale, a împlinit în anul care tocmai s-a încheiat 10 ani de existență. Numai în 2023 au avut loc 16 ediții la care au participat 4.500 de donatori și s-au colectat aproximativ 2.025 de litri de sânge. În total, în acest deceniu au fost colectați peste 24.000 de litri de sânge.
La scurt timp de la primele acțiuni organizate acum un deceniu, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat proiectul ca fiind de interes național. Acțiunile de donare de sânge au început să se desfășoare astfel în toate eparhiile Patriarhiei Române din țară și străinătate.
Voluntarii Paraclisului Catedralei Naționale participă la toate edițiile campaniei, implicându-se cu organizarea și asigurarea celor mai bune condiții pentru aceste acțiuni.
„Toți acești donatori au răspuns astfel chemării adresate de Patriarhia Română și de centrele de transfuzii, pe fondul lipsei acute a sângelui și a derivatelor din sânge din sistemul medical românesc. Aceștia fac un act nobil an de an din spirit civic, dar și pentru a arăta cum grija față de semeni este permanentă, iar dragostea și prețuirea pentru cei aflați în suferință, pentru cei care așteaptă o șansă la viață sunt o datorie pe care ei o onorează la fiecare apel al centrelor de transfuzii și al Patriarhiei Române. Voluntarii Paraclisului Catedralei Naționale sunt nelipsiți de la aceste ediții ale campaniei. Pe de-o parte, ei donează sânge, dar, așa cum deja ne-au obișnuit, se implică și în organizare și logistică, ocupându-se de furnizarea produselor foarte importante în timpul actului de donare pentru donatori: apă, sucuri, cafea, fructe și dulciuri”, ne-a transmis Constantin Jiga, voluntar coordonator în campania „Donează sânge, salvează o viață!”.
De-a lungul timpului, campania s-a desfășurat în cooperare cu diverse instituții publice, printre care s-au numărat centre regionale și județene de transfuzie, spitale, clinici, Jandarmerie, Poliție și Armată: „Noi, voluntarii de la Paraclisul Catedralei Naționale, vrem să menționăm meritul, implicarea și strânsa colaborare care există între Patriarhia Română și instituțiile partenere în campania «Donează sânge, salvează o viață!». Această colaborare este bazată pe valori comune: credința în Dumnezeu, iubirea de țară și de neam și ajutorarea românilor aflați în nevoie și în suferințe. Pentru anul 2023, vrem să menționăm în mod special două acțiuni care au avut loc în cadrul acestei acțiuni umanitare. Campania de donare de sânge organizată de Patriarhia Română prin care și-a exprimat solidaritatea și a venit în sprijinul victimelor, al salvatorilor și al eroilor pompieri care și-au pus din nou viața în pericol pentru a salva vieți în urma tragediei din orașul dâmbovițean Crevedia. Peste 1.000 de jandarmi din toată țara au fost să doneze sânge în mai multe unități teritoriale. Menționăm și evenimentul aniversar care a avut loc la Palatul Patriarhal în data de 14 iunie 2023, cu ocazia Zilei mondiale a donatorului de sânge, dar și a împlinirii a 10 ani de existență a campaniei. La momentul festiv care a marcat și Ziua mondială a donatorului de sânge au participat voluntari, parteneri, precum și donatori, care au primit distincții din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel”, a spus Constantin Jiga.
În afară de organizarea de ediții de donare de sânge, prin această campanie, Patriarhia Română a sprijinit, începând din anul 2018 și până în prezent, proiectul de dotare cu echipamente și aparatură medicală a centrelor de transfuzii sanguine din București, Ploiești, Constanța, Cluj și a Centrului de Transfuzie Sanguină al MApN, potrivit raportului de activitate al campaniei.
Prima acțiune de donare a avut loc în data de 5 aprilie 2013 la Centrul de Transfuzie Sanguină București, urmând ca în 13 aprilie 2013, la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, să fie adus Centrul Mobil de Donare de Sânge, se arată în același raport.
Beneficiarii campaniei sunt cele peste 60 de spitale din București, cele mai mari consumatoare de sânge fiind: Institutul Clinic Fundeni, Spitalul Universitar de Urgență București, Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” și Spitalul Clinic de Urgență București, potrivit sursei citate.