Binecuvântare arhierească la Altarul de vară de pe Colina Patriarhiei

Un articol de: Marius Nedelcu - 08 Septembrie 2021

Sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului a fost cinstită cu evlavie și binecuvântare arhierească și la Catedrala Patriarhală din Bucu­rești. Sfânta Liturghie a fost săvârșită miercuri, 8 septembrie, la Altarul de vară din vecinătatea lăcașului, de către Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de slujitori.

Împreună cu Preasfinția Sa s-au rugat și slujitori ai lăcașului, între care a fost și părintele arhimandrit Clement Haralam, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române.

În cuvântul de învățătură, Prea­sfințitul Părinte Varlaam Ploieș­teanul a explicat că anul bisericesc începe și se termină cu praznice închinate Maicii Domnului, iar această ritmicitate se vede chiar și în cărțile Sfintei Scripturi. „Femeia despre care vorbește Dumnezeu în prima veste bună dată părinților Adam și Eva - «Duşmănie voi pune între tine şi între femeie, între sămânţa ta şi sămânţa ei; aceasta îţi va zdrobi capul, iar tu îi vei înţepa călcâiul» (Facere 3, 15) - este Fecioara Maria a cărei sămânță, Fiul ei, Domnul Iisus Hristos, zămislit de la Dumnezeu prin lucrarea Duhului Sfânt, va zdrobi capul șarpelui, adică va călca cu moartea Sa moartea și va dărui viață veșnică tuturor care cred în El. Iată că și începutul Scripturii este legat de persoana Maicii Domnului cu mii de ani înainte de nașterea ei, după cum și sfârșitul Scripturii face de asemenea referire la ea. Sfântul Ioan Evanghelistul, în cartea Apocalipsa, ne spune că s-a arătat pe cer un semn mare, o femeie înveșmântată în soare, cu luna la picioare și având pe cap o cunună din 12 stele. Acest text se referă fără îndoială la Maica Domnului despre care Profetul și Regele David, în Psalmul 44, spune: «Stătut-a împărăteasa de-a dreapta Ta, îmbrăcată în haină aurită şi prea înfrumuseţată». De aceea, și în iconografia ortodoxă, Maica Domnului este înfățișată întotdeauna în dreapta Mântuitorului Iisus Hristos Care este Împăratul cerului și al pământului”, a spus ierarhul.

La finalul Sfintei Liturghii, Prea­sfinția Sa a rostit rugăciunea pentru încetarea epidemiei și ocrotirea celor care suferă și a personalului din spitale care se luptă pentru salvarea vieților celor infectați cu noul coronavirus.