Binecuvântare arhierească la două așezăminte medicale din Ocna Mureş

Un articol de: Oana Rusu - 09 Octombrie 2020

Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a fost prezent marți, 6 octombrie, în orașul Ocna Mureș, județul Mureș, unde, însoțit de preotul protopop Ioan Bogdan, a vizitat Unitatea medico-socială şi Așezământul social „Sfântul Mucenic Ciprian”-Ocna Mureș, coordonate de Ciprian Orga. 

La Unitatea medico-socială din Ocna Mureș, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a trecut pe la fiecare vârstnic în parte, oferind tuturor daruri și iconițe, beneficiarii centrului primind şi binecuvântarea ierarhului, alături de cuvinte de încurajare. La final, Înaltpreasfinția Sa a adresat câteva sfaturi duhovnicești angajaților unității medico-sociale, evidențiind importanța slujirii lor filantropice.

„Dacă bunul Dumnezeu ne-a arătat dragostea Sa imensă, prin lucrarea de mântuire, noi trebuie să imităm iubirea divină în relațiile cu semenii noștri (…). Însuși Domnul a spus: «Să vă iubiți unul pe al­tul, așa cum v-am iubit Eu pe voi». Iată cât de importantă este îngrijirea acordată aici acestor persoane vârstnice. Fiind pietre vii și prețioase în edificiul Bisericii creș­tine, slujirea pe care le-o facem aduce, în mod sigur, spor de har și de lumină lumii răscumpărate”, a spus ierarhul.

Centrul de îngrijire funcționează în regim de permanență din 2004, în cadrul unității aflându-se sub ocrotire 52 de persoane cărora le sunt asigurate servicii medico-sociale, îngrijire și, după caz, supraveghere, asistare și tratament.

În continuare, a urmat vizita în mijlocul copiilor de la Aşezământul social „Sfântul Mucenic Ciprian”. Cei 40 de copii ocrotiți aici, îmbră­cați în costume tradiționale specifice zonei, au susținut un scurt program artistic. Ierarhul le-a adresat copiilor îndemnuri duhovnicești, după care le-a oferit numeroase daruri.

Așezământul social „Sfântul Mucenic Ciprian” din Ocna Mureș a fost înființat în 2003, având ca prim modul Centrul de zi pentru copii. În următorii ani, au fost înființate alte două module, respectiv Serviciul socio-medical de îngrijire la domiciliu pentru persoane vârstnice, în 2005, și Casa de tip familial, în 2012. În cadrul Centrului de zi se urmăreşte prevenirea abandonului școlar, îmbunătățirea rezultatelor școlare, formarea unor principii și conduite morale în viață, precum și responsabilizarea comunității locale față de problemele copiilor ocro­tiţi acest în centru, după cum se arată pe site-ul reintregirea.ro.