Binecuvântare arhierească la hramul Mănăstirii Cămârzani

Un articol de: Irina Ursachi - 08 Septembrie 2021

La sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului, miercuri, 8 septembrie 2021, biserica nouă a Mănăstirii Cămârzani din județul Suceava și-a sărbătorit hramul. În mijlocul monahiilor și credincioșilor s-a aflat cu această ocazie Prea­sfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, care a slujit Sfânta Liturghie.

„O numim pe Maica Domnului plinirea rânduielii Ziditorului. Rânduiala pe care Ziditorul lumii, Făcătorul lumii și Mântuitorul lumii o are cu noi, oamenii, se plinește prin Maica Domnului. Cu Maica Domnului s-a plinit pregătirea omenirii pentru venirea Domnului nostru Iisus Hristos. (…) La plinirea vremii a venit Domnul, a trimis Dumnezeu Tatăl pe Fiul Său născut din Pururea Fecioara Maria. Ce înseamnă plinirea vremii? Pentru că dacă am înțelege ce înseamnă plinirea vremii în înțelesul lucrării acesteia de mântuire a Domnului cu lumea, vom înțelege ceva din viețile noastre, când se plinește vremea și pentru noi, ca Dumnezeu să lucreze personal în viața noastră, la mântuirea noastră”, a arătat Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul.

Ierarhul a prezentat și explicat Evanghelia zilei, subliniind faptul că atât Maria, cât și Marta ar trebui să fie exemple demne de urmat pentru creștinii de astăzi: „Nu o disprețuiți, vă rog, pe Marta, lăudând-o prea mult pe Maria și nu o disprețuiți pe Maria că este inactivă, lăudând-o mai mult pe Marta că se ostenește. Noi trebuie să fim și Marta, și Maria în lucrarea noastră împreună, lucrarea noastră cu Dumnezeu.”

La momentul rânduit l-a hirotonit întru diacon pe teologul Mihail Spoială, pe seama Catedralei Arhiepiscopale din Suceava - Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”.

La final, Preasfințitul Părinte Damaschin a oferit din partea Înalt­preasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădă­uților, distincția de vrednicie Ordinul „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava” domnului Constantin Nechifor, unul dintre ctitorii principali ai mănăstirii.

Maicii starețe, stavrofora Maria Deac, i-a fost oferit Ordinul „Sfântul Ierarh Iacob Putneanul”.

La final a fost oficiată slujba Parastasului la mormântul Episcopului Gherasim Putneanul, ctitorul așezământului monahal.