Binecuvântare arhierească la hramul Mănăstirii Lacu Sărat

Un articol de: Diac. Vasile Robert Nechifor - 29 Iulie 2020

Mănăstirea „Sfântul Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon” din staţiunea Lacu Sărat, judeţul Brăila, şi-a sărbătorit luni, 27 iulie, ocrotitorul spiritual. Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a săvârşit Sfânta Liturghie şi a rostit un cuvânt de învăţătură şi de binecuvântare pentru pelerinii care au participat la sărbătoarea hramului aşezământului monahal.

Cea mai nouă vatră monahală din judeţul Brăila, mănăstirea cu hramul „Sfântul Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon”, şi-a sărbătorit hramul luni, 27 iulie. În mijlocul pelerinilor care se află la tratament în staţiunea Lacu Sărat sau al celor care au dorit să ia binecuvântarea Sfântului Doctor fără de arginţi Pantelimon s-a aflat cu această ocazie Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, care a săvârşit Sfânta Liturghie pe esplanada amplasată în vecinătatea bisericii mănăstirii, ne-a transmis părintele consilier eparhial Rareş Bucur.

În cuvântul de învăţătură, Înalt­preasfinţia Sa a evidenţiat rolul bisericii de spital obștesc al sufletelor și al trupurilor noastre și, totodată, un loc al iubirii lui Dumnezeu față de toți oamenii: „La pomenirea Marelui Mucenic şi Doctor tămăduitor fără de plată Pantelimon, ocrotitorul tuturor medicilor, bolnavilor, clinicilor şi capelelor din toate spitalele, participăm la continuarea unei mari minuni care se petrece sub ochii noştri, într-o catedrală imensă în aer liber, în frumoasa staţiune de la Lacu Sărat. În acest context, aşezământul medical a căpătat o nouă dimensiune, de la cea de vindecare trupească, a lacului cunoscut şi a clinicii pentru trup, la cea de clinică pentru suflet, prin sfânta mănăstire. Îl rugăm pe Sfântul Pantelimon să nu înceteze să cerceteze sufleteşte pe toţi pacienţii, cinul monahal şi credincioşii de aici şi de pretutindeni”.

În perioada stării de urgenţă, maicile de la Mănăstirea Sfântului Pantelimon au oferit în mai multe rânduri hrană caldă, cărţi de zidire sufletească, produse de protecţie şi articole de igienă persoanelor aflate în carantină instituţionalizată în cadrul Centrului de carantină din staţiunea Lacu Sărat, iar în atelierul de croitorie al aşezământului au fost confecţionate măşti de protecţie, pe care le-au oferit spitalelor, centrelor de carantină şi instituţiilor sociale, precum şi persoanelor vârstnice şi celor cu posibilităţi materiale reduse.