Binecuvântare arhierească la Penitenciarul de Maximă Siguranță din Gherla

Un articol de: Darius Echim - 30 Iunie 2024

În apropierea sărbătorii Sfinților Apostoli Petru și Pavel, protectorii sistemului penitenciar din România, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat joi, 27 iunie, angajații și deținuții din Penitenciarul de Maximă Siguranță din Gherla, județul Cluj.

În capela penitenciarului, Părintele Mitropolit Andrei a săvârşit Sfânta Liturghie, în prezenţa autorităților civile și militare, a conducerii penitenciarului, a personalului angajat şi a persoanelor private de libertate din cadrul unității de detenție. 

Ierarhul a rostit un cuvânt de învăță­tură despre pocăință și dobândirea iertării păcatelor. „Calea reabilitării în fața lui Dumnezeu este pocăința”, a subliniat Înaltpreasfinția Sa.  Răspunsurile liturgice au fost date de câțiva deținuți ce au învățat cântarea bisericească.

La finalul slujbei, au mai vorbit directorul Penitenciarului de Maximă Siguranță din Gherla, comisar-şef de poliție penitenciară Răzvan Aldea, și preotul capelan Efrim Truța de la capela Penitenciarului Gherla. Pentru întreaga activitate pastoral-misionară, IPS Părinte Mitropolit Andrei l-a hirotesit iconom pe preotul capelan Efrim Truța.

Ierarhul a vizitat, apoi, și secția de femei din cadrul penitenciarului şi le-a adresat deținutelor sfaturi și îndemnuri, le-a binecuvântat și le-a oferit cărți duhovnicești. 

La Gherla își ispășesc pedeapsa peste 1.000 de persoane. Preotul închisorii, pe lângă slujirea liturgică, se ocupă și de acordarea serviciilor de asistență religioasă și consiliere spirituală pentru deținuții care solicită acest lucru.

În perioada 26-27 iunie, la Penitenciarul Gherla, în cadrul proiectului de activitate „Sfinții Apostoli Petru și Pavel - modele de misiune creștină. Repere pentru activitatea social-misionară a preotului de penitenciar”, s-au desfășurat activități menite să asigure continuitatea intervenției persoanelor private de libertate printr-o colaborare a preotului capelan cu preoții din comunitate, precum și cu reprezentanți ai instituțiilor statului și asociații creștin-ortodoxe.