Binecuvântare arhierească pentru comunitatea din Şelimbăr, judeţul Sibiu
Credincioşii Parohiei Şelimbăr II, judeţul Sibiu, au primit binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, care a liturghisit în Duminica după Naşterea Domnului în biserica parohială, închinată Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, Acoperământului Maicii Domnului şi Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. Ierarhul a liturghisit împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, iar răspunsurile liturgice au fost date de Corul „Anastasios”, informează Mitropolia Ardealului. În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Ioan Claudiu Trâmbiţaş a fost hirotonit preot.
În cuvântul de învăţătură, ierarhul a tâlcuit Evanghelia citită la Sfânta Liturghie în această duminică.
„Magii, fiind chemați de Irod în mod viclean pentru a fi ispitiți, au fost trimiși de Irod: «Duceți‑vă și Îl găsiți, iar apoi veniți și mă înștiințați, ca să mă duc și eu să mă închin Lui ca unui Dumnezeu». Și au plecat magii. În momentul în care au plecat magii, s‑a arătat din nou steaua care i‑a condus pe drumul acesta al cunoașterii sau al descoperirii Fiului lui Dumnezeu născut, Împăratul împăraților. Lucrul acesta l‑a deranjat mult pe Irod. Cine poate să fie împărat și să ia împărăția lui? De aceea, a căutat cu orice mijloc să‑L prindă pe Prunc, să‑L descopere și apoi să‑L omoare. După plecarea magilor, Evanghelia continuă să ne descopere grija pe care a avut‑o Dumnezeu Tatăl față de Fiul Său, îndrumându‑i pe cei doi, adică pe mama Sa, Fecioara Maria, și pe ocrotitorul lor, Iosif, să plece din țara în care erau urmăriți. Plecarea în Egipt este iarăși un răspuns pe care l‑a dat omenirea Celui care S‑a născut pentru mântuirea ei. L‑au expulzat, a trebuit să plece și să stea o vreme - până la moartea lui Irod - în Egipt. În ceea ce îi privește pe magi, aceștia nu s‑au mai întors la Irod, ci au luat calea lor. După ce L‑au văzut pe Mântuitorul Hristos, după ce I s‑au închinat, după ce au adus aceste daruri, ei au plecat pe altă cale, iar calea aceasta este una pe care trebuie să ne aflăm noi toți: este calea smereniei, a bunei‑cuviințe, a delicateții, a nădejdii și a împăcării cu Dumnezeu, după întâlnirea cu El. Există o luptă a noastră pe care o purtăm zi de zi, o luptă care cere de la noi discernământ în alegerea binelui în detrimentul răului, a adevărului în detrimentul minciunii. Există o tentație, o atracție, o provocare permanentă de a tinde spre cele lumești, iar această perioadă este ea însăși una care ne supune unui test. Să rămânem în bucuria și adevărul pe care Biserica ni le oferă, pe care le‑am trăit și în aceste zile de praznic, mulțumind lui Dumnezeu pentru darurile Sale, pentru șansa unui nou an de viață”, a spus ierarhul.
Sărbătorirea Sfântului Ștefan la o biserică din Sibiu
La sărbătoarea Sfântului Arhidiacon Ştefan, credincioşii Bisericii „Naşterea Domnului” din Sibiu au participat în număr mare la Sfânta Liturghie săvârşită de IPS Părinte Mitropolit Laurenţiu împreună cu slujitorii lăcaşului de cult şi alţi slujitori ai sfintelor altare, informează Mitropolia Ardealului. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Timotei Popovici” a Catedralei Mitropolitane din Sibiu, dirijată de pr. lect. univ. dr. Dan‑Alexandru Streza. În cuvântul de învăţătură, ierarhul a prezentat viaţa şi virtuţile Sfântului Arhidiacon Ştefan. Preotul Ciprian Cândea de la biserica sibiană, consilier administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, a rostit un cuvânt de mulţumire, iar preotul Ioan Coşa de la aceeaşi biserică, protopop de Sibiu, i‑a oferit ierarhului în dar o icoană a Maicii Domnului.