Binecuvântare arhierească pentru credincioşii Bisericii „Schimbarea la Faţă” din Braşov
În Duminica a 24-a după Rusalii, Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului, Mitropolitul Ardealului şi locţiitor de Episcop al Episcopiei Devei şi Hunedoarei, a sfinţit Ansamblul comemorativ „Simbolurile neamului românesc” din cimitirul Bisericii „Schimbarea la Faţă” din Braşov.
Ansamblul este un proiect realizat de Asociaţia „Columna” din Braşov, cu sprijinul parohiilor Braşov-Blumăna II şi Braşov-Blumăna VIII şi cuprinde o cruce de mari dimensiuni şi busturile mai multor personalităţi din istoria neamului românesc, aşezate în cimitirul braşovean în acest an comemorativ al celor adormiţi, când în Patriarhia Română se aduce cinstire personalităţilor şi tuturor credincioşilor care îşi dorm somnul de veci în cimitirele din ţară.
„Ne bucurăm să binecuvântăm astăzi acest monument al dăinuirii noastre aici, având ochii ridicaţi, în rugăciune, spre cer. Crucea aceasta cuprinde toate crucile celor înmormântaţi aici, sufletele lor fiind în Împărăţia cerurilor. Această cruce este înconjurată de mărturii ale celor care sunt simboluri vrednice de urmat ale neamului românesc, sunt cei care stau la temelia a tot ceea ce suntem noi acum”, a spus ierarhul după sfinţirea ansamblului.
După slujba de sfinţire, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurenţiu a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica amintită. Răspunsurile liturgice au fost date de corul bisericii braşovene.
În cuvântul de învăţătură, ierarhul a tâlcuit Evanghelia citită la Sfânta Liturghie, a Învierii fiicei lui Iair, un text scripturistic prin care toţi credincioşii sunt încredinţaţi de puterea de viaţă făcătoare a Mântuitorului Iisus Hristos.
„În momentul în care ne dorim să fim ai lui Hristos, trebuie să-L chemăm la noi, în casele noastre, în sufletele noastre şi pentru ca să-L chemăm, trebuie să mergem la El, acolo unde este El. Suntem acum cu toţii prezenţi aici, în biserică, pentru ca să-L rugăm pe Mântuitorul Hristos să vină şi la noi”, a spus ierarhul.
La final, preotul Eugen Comşulea de la biserica braşoveană i-a mulţumit ierarhului pentru vizita pastorală şi i-a oferit în dar o icoană a Sfântului Mucenic Laurenţiu. Credincioşii prezenţi au avut posibilitatea să se închine în faţa raclei în care se păstrează capul Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei, adusă de la Catedrala Mitropolitană din Sibiu.