Binecuvântare arhierească pentru obştea Mănăstirii Făget‑Boholţ, judeţul Braşov
Mănăstirea „Naşterea Maicii Domnului” din Făget-Boholţ, judeţul Braşov, și-a sărbătorit joi, 8 septembrie, hramul. Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului.
Ierarhul a liturghisit în biserica mănăstirii împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, format din slujitori ai sfintelor altare de la aşezăminte monahale şi parohii din Ţara Făgăraşului. Mulţi credincioşi din satele aflate în apropiere de mănăstirea din Făget-Boholţ au participat la hramul aşezământului monahal şi s-au rugat împreună cu soborul slujitor pentru sănătate, pace în lume şi ocrotire cerească.
În cuvântul de învățătură, IPS Mitropolit Laurențiu a vorbit despre sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului şi despre cinstirea deosebită pe care o aducem Sfintei Fecioare Maria.
„Biserica îi oferă Maicii Domnului cea mai mare cinstire, mai mare decât îngerilor. Maica Domnului are 10 mari sărbători în care o cinstim, între care patru sunt praznice împărăteşti. Ea este numită Maica Vieţii pentru că L-a purtat în pântece pe Mântuitorul Iisus Hristos. (...) Maica Preacurată este şi ocrotitoarea familiei, pentru că ea îi binecuvântează pe cei doi care întemeiază o familie, dacă ei stăruie în rugăciune”, a spus ierarhul.
Așezământul monahal de la Făget-Boholţ face parte din vechile aşezăminte monahale din Ţara Făgăraşului care au fost reînființate după evenimentele din 1989. Mănăstirea a fost reînfiinţată de două maici, Teodora şi Pantelimona, începând cu anul 1993. Mănăstirea este ultima reconstruită în Ţara Făgăraşului din lunga listă a aşezămintelor monahale distruse de generalul Bukow, la 1760, din ordinul împărătesei Maria Tereza. Biserica nouă, cu hramul „Naşterea Maicii Domnului”, va fi înfrumuseţată cu pictură interioară, lucrările fiind deja începute.