Binecuvântare într-o parohie nouă din Capitală
Parohia „Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla”-Pallady, nou înființată în cartierul rezidențial Pallady din sectorul 3 al Capitalei, are un nou lăcaș de rugăciune. Slujba de binecuvântare a lucrărilor recent executate la paraclisul din lemn închinat Sfintei Cuvioase Teodora de la Sihla a fost săvârșită duminică, 18 decembrie, de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de clerici. La final, ctitorii și ostenitorii acestui nou lăcaș de rugăciune au primit distincții din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
Credincioșii din zona rezidențială Pallady au un nou lăcaș de rugăciune, unde vor putea aduce închinare lui Dumnezeu și mulțumire pentru darurile primite. Lucrările de amenajare a noului paraclis al Parohiei „Sfânta Teodora de la Sihla”-Pallady au fost binecuvântate, în Duminica dinaintea Nașterii Domnului, de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte părintele protosinghel Vasile Pîrjol, starețul mănăstirii ilfovene Cernica, părintele protoiereu Nectarie-Florin Busuioc de la Protopopiatul Sector 3 Capitală, părintele paroh Mihai Stavără, precum și alți clerici invitați de la parohiile învecinate.
În cadrul rânduielii, după rostirea rugăciunilor de binecuvântare, Preasfinția Sa a stropit cu apă sfințită noul lăcaș de cult, atât la exterior, în cele patru laturi, cât și la interior. Apoi, în sfântul lăcaș, soborul de slujitori, în frunte cu Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a săvârșit Sfânta Liturghie.
În cuvântul de învățătură rostit după citirea pasajului evanghelic ce înfățișează Genealogia Mântuitorului, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură în care a arătat particularitățile acesteia: „Istoria Vechiului Legământ este străbătută de așteptarea și dorința de a-L vedea pe Mântuitorul lumii, despre Care au spus prorocii, despre Care au vorbit și pe Care îndelung L-au așteptat drepții Vechiului Testament, cei mai mulți dintre ei fiind pomeniți în Genealogia din Evanghelia de astăzi, care cuprinde 42 de generații. Înșiruirea acestor nume, de care unii nici nu au auzit, iar despre alții știu prea puțin, ne învață că Mântuitorul a venit pentru toți deopotrivă, și pentru cei drepți, buni, amintiți în această genealogie, dar și pentru cei care nu L-au iubit pe Dumnezeu și care s-au depărtat de El în felurite moduri. Una dintre rugăciunile pe care arhiereul o spune mereu când se pregătește pentru săvârșirea Sfintei Liturghii, când îmbracă omoforul, este: «Pe umeri ai luat firea noastră cea căzută, Hristoase Dumnezeule, și, ridicând-o la Tatăl, ai îndumnezeit-o». De aceea spun Părinți Bisericii că Mântuitorul a preferat Biserica cea săracă, dintre neamuri, pentru că alții L-au refuzat, făcând referire la Rut moabiteanca. El i-a preferat pe cei de la marginea societății sau dintre neamuri, nu doar pe cei din poporul ales, care nu au primit cuvântul Lui. Atitudinea aceasta ne arată că Mântuitorul a venit ca lumea să aibă viaţă, și încă din belșug să aibă”, a spus Preasfinția Sa.
Totodată, ierarhul a vorbit și despre pregătirea la care ne îndeamnă această duminică premergătoare praznicului Nașterii Domnului: „Partea a doua a Evangheliei de astăzi ne vorbește despre faptul că mai presus de fire, supranaturală, a fost zămislirea și Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos. Duminica aceasta ne îndeamnă pe toți să ne schimbăm măcar în ultimele zile ale acestui post. Ne amintim de felul cum s-au pregătit iudeii atunci când așteptau Tablele Legii, cum s-a pregătit Moise, cum s-au pregătit atâția oameni drepți, dorind să-L vadă pe Dumnezeu și n-au putut. Acum, însă, Dumnezeu S-a făcut Om din iubire de oameni, iar noi am văzut slava Lui. Sărbătoarea aceasta ne îndeamnă pe toți la mărturisirea credinței noastre, ne îndeamnă să fim mai atenți, în maniera în care au fost drepții Vechiului Legământ, care au trăit cu această nădejde că Îl vor vedea pe Mesia cel prezis”.
Ordine și distincții
La final, ctitorii și principalii ostenitori, care au contribuit la ridicarea noului edificiu bisericesc, au primit din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel o serie de ordine și distincții. Astfel, părintele paroh Mihai Stavără a primit Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus” pentru clerici. Primarului sectorului 3, Sorin Robert Negoiță, i-a fost oferit Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus” pentru mireni. Ordinul „Sfinții Împărați Constantin și Elena” pentru mireni a fost oferit ctitorilor, familia Marin și Stela Mândrilă. De asemenea, Simona Aurelia Turcu, Stelică Slobozeanu, Constantin Iliescu și preoteasa Aurora Stavără au primit diploma Anului omagial 2022 cu medalie.
În încheiere, Preasfinția Sa a transmis un cuvânt de binecuvântare din partea Patriarhului României, felicitându-i pe toți cei care s-au implicat în ridicarea paraclisului parohial. La rândul său, părintele paroh Mihai Stavără a mulțumit Preafericirii Sale pentru purtarea de grijă arătată nou înființatei parohii, Preasfinției Sale pentru slujire și cuvântul de învățătură, precum și tuturor celor care au sprijinit lucrările de edificare și amenajare ale noului lăcaș de cult.