Binecuvântare la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Urmeniș, Bistriţa-Năsăud

Un articol de: Darius Echim - 15 Noiembrie 2022

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat, duminică, 13 noiembrie, lucrările efectuate în ultimii ani la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Urmeniș, județul Bistrița-Năsăud.

Ierarhul a săvârşit, în continuare, Sfânta Liturghie şi a rostit un cuvânt de învățătură, în care a spus că întrebarea esențială care ar trebui să îi preocupe pe toţi oamenii este „Ce să fac ca să moște­nesc viața de veci?” Ierarhul a mai afirmat că „faptele noastre vremelnice capătă valențe veșnice”, îndemnând la acte filantropice de ajutorare și sprijin pentru cei aflați în nevoi. Răspunsurile liturgice au fost date de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă clujeană. La chinonic, corul bisericii parohiale, înființat în urmă cu 65 de ani, și interpretul Alexandru Pugna, managerul Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, au interpretat pricesne.

Pentru întreaga activitate pastorală și administrativă desfășu­rată în cei 27 de ani de preoție, Înalt­preasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei l-a hirotesit iconom stavrofor pe pr. paroh Ioan-Adrian Cozma. Primarul comunei Urme­niș, Dumitru Tomșa, a fost distins cu Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru mireni, iar preoteasa prof. Mihaela Cozma, directoarea Școlii Gimnaziale din Urmeniș, a primit Ordinul „Sfinții Martiri și Mărturisitori Năsăudeni” pentru implicarea în activitățile cu tinerii din parohie. Membrii Consiliului și Comitetului parohial au primit diplome de aleasă cinstire, iar copiii și tinerii prezenți au primit din partea ierarhului cărți duhovnicești. Bi­se­­rica „Adormirea Maicii Domnului” din Urmeniș a fost construită în anul 1931 şi a fost restaurată de mai multe ori, fiind resfinţită în anul 1999. În ultimii ani, lăcașul de cult a fost restaurat și înfrumu­sețat atât la exterior, cât și la interior, cu implicarea parohului, a enoriașilor și a autorităților locale.