Binecuvântare la început de an în eparhii din Muntenia și Dobrogea
În prima zi a noului an civil, ierarhii din eparhii ale Mitropoliei Munteniei și Dobrogei au săvârșit Sfânta Liturghie, prăznuind sărbătoarea Tăierii-împrejur cea după trup a Domnului și pomenindu-l pe Sfântul Ierarh Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei. La momentul rânduit, aceștia au rostit cuvinte de învățătură în care au explicat semnificația acestei sărbători și au evidențiat atât viața și faptele strălucitului ierarh, cât și necesitatea de a urma modelul acestuia, punând început bun vieții noastre în anul care tocmai a început.
Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a săvârșit Liturghia Sfântului Vasile cel Mare în Catedrala Arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din municipiul Constanța. În cuvântul de învățătură, ierarhul a vorbit despre cele două mari sărbători prăznuite: „În această zi, a opta după Nașterea Sa, Fiul lui Dumnezeu Își primește numele, așa cum a fost rostit de Arhanghelul Gavriil la Buna Vestire, numele de Iisus, care înseamnă Mântuitor. Și noi, cu numele lui Iisus, străbatem tot anul acesta. Prima zi a acestui an este hărăzită și Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei, despre care putem spune că este un sfânt model pentru alți sfinți, nu doar pentru creștini în general. A fost un om atât de mare că mulți s-au întrebat cum a putut trăi Sfântul Vasile în trup o viață atât de aspră, atât de dăruită lui Dumnezeu”.
Târgoviște
Sâmbătă, 1 ianuarie 2022, la Sfânta Liturghie săvârșită de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal, la Catedrala Arhiepiscopală din Târgoviște, au luat parte numeroși credincioși din istorica cetate de scaun munteană, se arată pe site-ul arhiepiscopiatargovistei.ro. Cu acest prilej, Înaltpreasfinția Sa a rostit rugăciunea de binecuvântare pentru începutul Anului Nou, invocând ajutorul, ocrotirea și milostivirea lui Dumnezeu peste toți credincioșii, rugându-se și pentru pacea și bunăstarea întregii lumi. Ierarhul a vorbit, de asemenea, despre necesitatea sfințirii timpului prin viața noastră duhovnicească, prin practicarea virtuților creștine ca daruri ale Duhului Sfânt, transmise prin Sfintele Taine și prin celelalte slujbe ale Bisericii. Ierarhul a explicat și semnificația duhovnicească a sărbătorii Tăierii-împrejur cea după trup a Domnului, în contextul împlinirii Legii Vechiului Testament, ca semn al credincioșiei lui Dumnezeu față de toate promisiunile făcute, dar și ca prefigurare a Tainei Sfântului Botez. A evocat și personalitatea Sfântului Vasile cel Mare, cel mai mare filantrop creștin din toate timpurile, arătând că el este întemeietorul operei social-misionare a Bisericii prin vestita sa lucrare, Vasiliada, fiind în același timp un teolog și ascet remarcabil, precum și unul dintre stâlpii civilizației creștine și europene.
Buzău
Numeroși buzoieni au sărbătorit prin rugăciune, în Catedrala Arhiepiscopală „Înălțarea Domnului” din municipiu, trecerea dintre ani și prima zi a noului an 2022.
Galați
În prima zi a anului 2022, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală din Galați, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în prezența credincioșilor din municipiu, se arată pe site-ul eparhiei, edj.ro.
Slobozia
Sâmbătă, 1 ianuarie 2022, Preasfințitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală „Înălțarea Domnului” din Slobozia, județul Ialomița, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, se arată pe site-ul sf-esc.ro. În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a vorbit celor prezenți despre întreitul praznic din prima zi a anului, îndemnând credincioșii să privească cu multă credință și nădejde la cărările care se deschid în fața lor în cursul acestui an. Sfânta Liturghie a fost precedată de oficierea de către chiriarh, la miezul nopții, a slujbei de priveghere și a celei de Te Deum, în cadrul căreia s-au rostit rugăciuni speciale de mulțumire pentru binefacerile primite în anul calendaristic care tocmai s-a încheiat și pentru binecuvântarea cununii noului an.
Tulcea
În prima zi a lunii ianuarie, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, a săvârşit Liturghia Sfântului Vasile cel Mare în Biserica „Sfântul Gheorghe” din municipiul Tulcea, inaugurând astfel în eparhie „Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului” și „Anul comemorativ al sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț”. La slujbă a luat parte un număr mare de credincioși din parohie. În cadrul Sfintei Liturghii au fost pomeniți și ctitorii bisericii adormiți întru Domnul acum mai bine de 160 de ani, dar și binefăcătorii și sprijinitorii sfântului lăcaș din zilele noastre. În cuvântul de învățătură, ierarhul le-a explicat celor prezenți semnificațiile duhovnicești ale sărbătorilor zilei. Sfânta Liturghie a fost urmată de slujba de Te Deum pentru începutul noului an. Apoi, din fața Sfântului Altar, Preasfințitul Părinte Episcop Visarion a prezentat credincioșilor temele Anului comemorativ și omagial 2022, proclamat conform hotărârilor Sfântului Sinod, sfințind totodată o icoană dedicată acestui an care reprezintă Rugăciunea lui Iisus în Grădina Ghetsimani. Părintele Felix Neculai, consilier eparhial, a dat citire Actului de proclamare a Anului omagial și comemorativ 2022.