Binecuvântare la izvorul tămăduitor de la Ghighiu
De praznicul Izvorului Tămăduirii, numeroși pelerini şi-au îndreptat paşii către mănăstirea prahoveană Ghighiu pentru a participa la hramul acestui aşezământ monahal şi a cinsti Icoana Maicii Domnului „Siriaca”. Liturghia şi slujba de sfinţire a apei au fost săvârşite de Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, împreună cu Preasfinţitul Părinte Qais, Episcop de Erzurum (Patriarhia Antiohiei), înconjuraţi de un sobor de slujitori.
Icoana Maicii Domnului „Siriaca” de la Mănăstirea Ghighiu a fost purtată în procesiune ieri dimineaţă şi aşezată spre închinare în baldachinul din faţa bisericii cu hramul „Izvorul Tămăduirii”, alături de cinstitele moaşte păstrate în patrimoniul spiritual al aşezământului monahal. De-a lungul întregii zile, credincioşii s-au aşezat la rând pentru a-i aduce Născătoarei de Dumnezeu cuvânt de laudă şi mulţumire şi a-i cere ajutorul în nevoi. La Sfânta Liturghie săvârşită în Altarul de vară al mănăstirii, cei doi ierarhi au fost înconjuraţi de un sobor din care au făcut parte: arhim. David Petrovici, exarh pentru zona de munte a Arhiepiscopiei Bucureştilor; arhim. Iustin Bulimar, stareţul Mănăstirii Plumbuita din Bucureşti; pr. Adrian Matei, protoiereu al Protopopiatului Ploieşti Nord; protos. Vartolomeu Burlă, duhovnicul Mănăstirii Ghighiu, preoţi şi diaconi.
Maica Domnului, izvor al bucuriei noastre
În cuvântul de învăţătură rostit după citirea pericopei evanghelice, Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul a explicat de ce Maica Domnului este pomenită în Săptămâna Luminată în ziua de vineri. „Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii din Săptămâna Luminată nu este deloc întâmplătoare. Maica Domnului, pe care o cinstim astăzi, este cea care a adus în lumea noastră pe Cel care nu poate fi cuprins de nimic în univers. Prin Fecioara Maria, Dumnezeu a venit la noi şi rămâne cu noi, pentru că luând trup din Născătoarea de Dumnezeu, S-a unit cu umanitatea, dar nu pentru o perioadă limitată de timp, ci pentru totdeauna. Maica Domnului este izvorul tămăduirilor pentru că este Maica Cuvântului lui Dumnezeu, lucru de care s-a învrednicit prin viaţa exemplară pe care a trăit-o ca un adevărat chivot al lui Dumnezeu”, a spus Preasfinţia Sa.
În continuare, ierarhul a vorbit despre lucrarea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu în lume şi minunile petrecute în împrejurimile oraşului Constantinopol, capitala Imperiului Bizantin. De asemenea, ierarhul a spus că în această zi paşii a numeroşi români ortodocşi se îndrepată către locuri sfinte din ţara noastră, unul dintre cele mai cunoscute hramuri de Izvorul Tămăduirii fiind la Mănăstirea Ghighiu din apropierea municipiului Ploieşti: „Acest fenomen deosebit s-a manifestat şi în ţara noastră şi avem aici, la Mănăstirea Ghighiu, un izvor minunat. În urmă cu patru secole, în apropierea mănăstirii, unde avea pământ logofătul Coresi, s-a arătat Preasfânta Născătoare de Dumnezeu şi în locul acela a apărut izvorul care aduce apă tămăduitoare până astăzi. În vremea în care Mihai Viteazul unifica sub un singur sceptru toate Ţările Române, s-a petrecut această minune care a dus la zidirea primei biserici a aşezământului monahal, înnoită ulterior. Aceasta, iată, dăinuie până astăzi şi este restaurată prin evlavia unor binecredincioşi creştini şi râvna, dragostea şi rugăciunile monahiilor vieţuitoare şi ale celor care vin în pelerinaj”, a explicat PS Părinte Ieronim Sinaitul.
Cuvinte de binecuvântare și lansare de CD-uri cu slujbe
Sfântul Sinod a aprobat, în şedinţa din 15 februarie 2018, înscrierea în calendarul Bisericii Ortodoxe Române, începând cu anul 2019, a cinstirii Sfintei Icoane a Maicii Domnului „Siriaca” de la Mănăstirea Ghighiu în ziua praznicului Izvorului Tămăduirii. La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul a transmis un cuvânt de binecuvântare din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru obştea monahală condusă de stavrofora Epiharia Lungu, stareţa Mănăstirii Ghighiu, şi pentru pelerinii prezenţi în număr mare la slujbă. De asemenea, Preasfinţia Sa a prezentat două CD-uri imprimate recent de Radio TRINITAS: „Acatistul Icoanei Maicii Domnului «Siriaca» de la Mănăstirea Ghighiu” şi „Selecţiuni din slujba Privegherii la praznicul Icoanei Maicii Domnului «Siriaca» de la Mănăstirea Ghighiu”, în interpretarea corului de maici al Mănăstirii Ghighiu în colaborare cu Grupul bizantin „Sfânta Ecaterina”. Înregistrările s-au făcut cu ocazia împlinirii a 60 de ani de la aducerea icoanei făcătoare de minuni, la 25 februarie 1958. La rândul său, Preasfinţitul Părinte Qais, Episcop de Erzurum, a transmis mulţumiri Patriarhului României pentru binecuvântarea de a sluji la această sărbătoare şi a adus un cuvânt de încurajare din partea Preafericitului Părinte Ioan al X-lea, Patriarhul Antiohiei şi al Întregului Orient.
Sfințirea apei la agheasmatarul din curtea mănăstirii
În continuare, soborul de slujitori a mers în procesiune către agheasmatarul mănăstirii, unde a săvârşit slujba Sfinţirii apei după rânduiala din Vinerea Luminată, binecuvântând poporul prezent la slujbă cu agheasmă. La praznicul Izvorului Tămăduirii de la Mănăstirea Ghighiu au participat numeroşi credincioşi aflaţi într-un itinerar spiritual organizat de Agenţia de pelerinaje BASILICA Travel a Patriarhiei Române.