Binecuvântare la Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului”-Siminicea

Un articol de: Irina Ursachi - 21 Feb 2022

Duminică, 20 februarie, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Ră­dăuților, a slujit la Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului”-Siminicea, Fetești-Adâncata.

După citirea Evangheliei Întoar­cerii Fiului risipitor, ierarhul a rostit un cuvânt de în­vățătură în care a subliniat că Dumnezeu, în nemărginita Sa dragoste, îi primește pe toți cei care își pun în gând și în inimă să se întoarcă, chiar dacă de cele mai multe ori această venire în fire este declanșată de confruntarea cu diferite necazuri. Ori de câte ori roadele pocăinței se consumă și ne îndepărtăm de Părintele ceresc prin săvârșirea păcatelor, El face pași către noi atunci când ne conștientizăm situația și dorim să o îndreptăm.

La momentul rânduit, ierodiaconul Pantelimon (Mihai) Diaconu a fost hirotonit preot, pe seama Mănăstirii Arbore, iar monahul Porfirie Pașca a fost hirotonit ierodiacon, pe seama Mănăstirii Rarău.

 

În 1998–1999, în zona satului Fetești, comuna Adâncata, județul Suceava, cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Arhiepiscop Pimen, în jurul bisericii de cimitir a fost organizat un schit monahal, pe locul în care tradiția arată că a existat o mănăstire de călugări.

De organizarea noii mănăstiri, cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului”, s-a ocupat monahia Tecla Colibă, de vrednică pomenire, care a fost numită stareță pe 1 septembrie 1998.

În ultimii ani, mănăstirea a traversat o perioadă de stagnare. Întrucât nu s-a adunat o obște care să viețuiască aici în mod constant, pentru a da un nou elan vieții monahale, în ședința Permanenței Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților din 31 martie 2021 s-a aprobat transformarea lăcașului în mănăstire de călugări.

Această transformare face parte din lucrarea de revigorare a monahismului din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților inițiată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic. Până acum s-a pus în practică redeschiderea mănăstirilor istorice de la Solca, Pătrăuți, Ilișești și Arbore.

În prezent, se desfășoară ample lucrări de amenajare, organizare și înfrumusețare a spațiului din incinta așezământului monahal.