Binecuvântare la o parohie misionară din Galați
Conferința pastoral-misionară a preoților din Protoieria Galați a avut loc marți, 13 noiembrie. În deschiderea evenimentului, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a săvârșit slujba de sfinţire a picturii Bisericii „Înălţarea Domnului şi Sfântul Ierarh Alexandru” din Galați și a binecuvântat lucrările realizate la locașul de cult. De asemenea, ierarhul a sfințit Aşezământul cultural-filantropic „Sfântul Ierarh Ioan Gură de Aur” al parohiei.
Clericii și credincioșii prezenți la sărbătoarea bisericii gălățene au avut prilejul de a cinsti moaștele Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur, aduse spre închinare de la Centrul eparhial. După slujba de sfinţire, Arhiepiscopul Dunării de Jos a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica parohială, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. La momentul cuvenit, toţi preoţii din Protopopiatul Galaţi au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine. „La finalul Sfintei Liturghii, în semn de binecuvântare şi preţuire pentru lucrările de înfrumuseţare ale bisericii şi de zidire şi amenajare ale Aşezământului cultural-filantropic «Sfântul Ierarh Ioan Gură de Aur» din cadrul parohiei gălăţene, ierarhul a acordat preoţilor slujitori şi unor buni credincioşi diplome de ctitori şi acte de preţuire. De asemenea, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian a oferit în dar câte o cruce pectorală părintelui paroh Costel Bălan și preotului coslujitor Eugen Drăgoi, iar pentru noul aşezământ a oferit o icoană cu chipul Mântuitorului Iisus Hristos”, ne-a declarat părintele consilier eparhial Rareș Bucur.
În continuare, ierarhul a săvârşit slujba de sfinţire a noului aşezământ cultural-filantropic şi a deschis, în sala mare a acestuia, lucrările conferinţei semestriale de toamnă, aşezate sub genericul Anului comemorativ al făuritorilor Marii Uniri de la 1918. „Referatul principal a fost susţinut de pr. Eugen Drăgoi și a avut ca temă prezentarea epocalului eveniment de la 1918 din perspectiva pregătirii şi a impactului avut asupra gălăţenilor. Arhiepiscopul Dunării de Jos a prezentat apoi aspecte care privesc contribuţia însemnată a Bisericii Ortodoxe Române şi a unor personalităţi de seamă din această zonă a ţării la realizarea Marii Uniri”, a mai spus părintele Rareș Bucur. La final, a fost săvârşită o slujbă de pomenire pentru făuritorii Marii Uniri şi pentru ctitorii acestui sfânt locaş trecuţi la Domnul.