Binecuvântare patriarhală pentru un cunoscut teolog din New York

Un articol de: Ioan Bușagă - 24 Feb 2013

În Duminica Vameşului şi a Fariseului, la Catedrala patriarhală, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Înalt Preasfinţitul Nicolae, Arhiepiscopul ortodox român al celor două Americi. Din soborul de preoţi şi diaconi a făcut parte şi pr. prof. dr. John Behr, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Vladimir“ din New York, Statele Unite ale Americii.

În cadrul Sfintei Liturghii au fost săvârşite ectenii speciale pentru pomenirea Arhiepiscopului Adrian Hriţcu, fost arhipăstor al românilor ortodocşi din Franţa şi Europa Occidentală, care a trecut la Domnul sâmbătă, 23 februarie 2013, ora 21:00.

La finalul Sfintei Liturghii, Înalt Preasfinţitul Arhiepiscop Nicolae a precizat că pr. prof. dr. John Behr a sosit în ţara noastră pentru a participa la încheierea unui acord de cooperare între „Saint Vladimirâs Orthodox Theological Seminary“ din New York şi Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ din Bucureşti: „Părintele John Behr este originar din Anglia, dintr-o familie de preoţi, străbunicul şi tatăl dânsului au fost preoţi, iar acum fratele şi cumnatul dânsului sunt preoţi. Se află în SUA din 1993, când a fost chemat la New York, la Facultatea de Teologie Ortodoxă «Sfântul Vladimir», unde este astăzi decan.“

Decanul instituţiei teologice ortodoxe din New York a precizat că este bucuros să fie prezent în România, să viziteze Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti şi să cunoască credinţa pe care poporul român o trăieşte de foarte multe secole: „În SUA, credinţa ortodoxă este de două secole, iar credincioşi ortodocşi sunt din toată lumea, din România, Rusia, Bulgaria, Serbia, Orientul Mijlociu, şi cu toţii trăim împreună. Suntem câteva milioane de ortodocşi şi în fiecare an primim noi credincioşi în Biserica Ortodoxă, prin convertirea lor de la alte confesiuni. Trăind împreună cu diferite naţiuni, cu diferite tradiţii şi culturi, este un loc cu totul deosebit, care încurajează trăirea credinţei ortodoxe. Cu toţii suntem pelerini în această lume, aşa cum arăta unul dintre părinţii secolului al II-lea, care a trimis o scrisoare către Diognet în care scria: «orice ţară străină este patria lor şi orice patrie le este o ţară străină». Sunt într-o ţară străină, dar mă simt ca la mine acasă, în propria mea ţară.“

Cei doi oaspeţi au fost primiţi de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în Reşedinţa patriarhală. Patriarhul României i-a oferit în dar părintelui John Behr o cruce pectorală şi câteva cărţi, iar pr. John Behr i-a dăruit Preafericirii Sale o icoană cu chipul Sfântului Vladimir şi câteva cărţi, mulţumindu-i pentru binecuvântarea proiectului de parteneriat între cele două şcoli de teologie din New York şi din Bucureşti.

Astăzi, 25 februarie, pr. prof. dr. John Behr susţine o conferinţă la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ din Bucureşti şi semnează acordul de colaborare dintre cele două instituţii de teologie ortodoxă. Conferinţa „Becoming human“ (A deveni om) se desfăşoară la ora 10:00, în Amfiteatrul „Dumitru Stăniloae“.